Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Στην «ουρά» 22 μήνες για εφάπαξ στο Δημόσιο

Περισσότερους από 22 μήνες θα πρέπει να περιμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για να πάρουν το εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας. Αυτήν τη στιγμή στοιβάζονται πάνω από 40.000 αιτήσεις για εφάπαξ, ωστόσο ο ασφαλιστικός φορέας έχει ξεμείνει από ρευστό.


Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως αυτήν τη στιγμή καταβάλλεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση στα τέλη Οκτωβρίου του 2009. Μάλιστα για όσους κατέθεσαν αίτηση μετά τον Νοέμβριο του 2010 δεν υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα καταβληθεί το βοήθημα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», οι καθυστερήσεις οφείλονται στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ασφαλιστικός φορέας των δημοσίων υπαλλήλων. Αρκεί να αναφερθεί πως η «μαύρη τρύπα» φτάνει το 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα μηνιαία έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την καταβολή 500 με 600 εφάπαξ κάθε μήνα.

Εκτός από τις σημαντικές καθυστερήσεις, οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν και την περικοπή του καταβαλλόμενου εφάπαξ. Η μείωση φτάνει το 10%, με τη μέση απώλεια να κυμαίνεται από 4.000 έως 5.000 ευρώ για κάθε ασφαλισμένο.

Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή η μείωση αγγίζει όσους δημοσίους υπαλλήλους υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου 2010 και ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα. Δηλαδή χαμένοι θα είναι 32.000 δημόσιοι υπάλληλοι που είναι στην αναμονή για το εφάπαξ, ενώ αντιθέτως δεν πρόκειται να επηρεαστούν 8.000 άτομα που υπέβαλαν αίτηση μέχρι το τέλος του 2009.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου