Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ 4ΕΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ...

Την τετραετή επέκταση του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, προκειμένου να καλύψει χρέος που ωριμάζει το 2024 αντί του 2020, εξετάζουν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF). Το θέμα εξετάσθηκε χθες στη τηλεδιάσκεψη που είχε ο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευαγγ.Βενιζέλος με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον αρμόδιο Επίτροπος Ολι Ρεν, τον διευθύνοντα σύμβουλο του IIF, κ. Τσαρλς Νταλάρα, τον επικεφαλή του EFSF, κ. Κλάους Ρεγκλινγκ και τον πρόεδρο της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της ΕΕ, κ. Βιτόριο Γκρίλι. 
Ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real News δήλωσε για το θέμα: «Πρέπει να αναγγελθούν ομόλογα ύψους 150 δις ευρώ λήγοντα μέχρι το 2020 ή και λίγο μετά το 2020 προκειμένου να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό άρα στόχος μας είναι να έχουμε 90% συμμετοχή δηλαδή 135 δις ευρώ». 
 
Ο Βενιζέλος είπε επίσης ότι μετά τις αποφάσεις της ΕΕ στις 21 Ιουλίου σημειώνεται επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με Έλληνα τραπεζίτη τον οποίο επικαλείται το Reuters, στο επίκεντρο βρίσκεται η επέκταση του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων. «Εξετάζουν την επέκταση των λήξεων των ομολόγων που θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή από το 2020 στο 2024», ανέφερε ο τραπεζίτης, ο οποίος φέρεται να είχε ενημέρωση από τους αξιωματούχους του IIF. 
 
Όπως σημείωσε, μια τέτοια κίνηση «θα διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση να πετύχει τον στόχο για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ποσοστό 90%». Η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών αφορούσε αρχικώς σε ομόλογα 31 δισ. ευρώ, εάν τελικώς υπάρξει χρονική επέκταση για το σχέδιο το ποσό μπορεί να ξεπεράσει τα 40 δισ. ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου