Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Financial Times: “Βάλτε το πιστόλι στον κρόταφο της Ελλάδας”



Υπό τον τίτλο “Βάλτε το πιστόλι στον κρόταφο της Ελλάδας” η Βρετανική εφημερίδα Financial Times καλεί την Ευρώπη να καταστήσει σαφές προς την Αθήνα ότι η χρηματοδότησή της θα σταματήσει αν δεν κατορθώσει να πράξει όσα οφείλει.

“Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει ποιος δρόμος είναι πιο δαπανηρός: το χάος που θα προκληθεί από την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους και το επακόλουθο κύμα τραπεζικών καταρρεύσεων ή η διαρκώς αυξανόμενη διακράτηση ελληνικού χρέους.
Οι νόμοι μπορεί να ψηφίζονται, αλλά η εφαρμογή τους μπλοκάρεται. Οι προσπάθειες για ενίσχυση των εσόδων από τη φορολογία και για πάταξη της φοροδιαφυγής είναι απογοητευτικές. Η υπόσχεση της κυβέρνησης για μερικές ιδιωτικοποιήσεις και για πώληση δημόσιας γης παραμένουν υποσχέσεις.
Με τη θέληση της Ευρώπης η ελληνική χρεοκοπία μπορεί να αποφευχθεί. Τα χρονικά περιθώρια, όμως, είναι πλέον ελάχιστα. Η Αθήνα έχει σπαταλήσει χρόνο, ενώ οι επίσημοι δανειστές της είναι απολυταρχικοί. Οι υπεκφυγές μπορεί να έπιασαν στην Ελλάδα στο παρελθόν, αλλά δεν θα πιάσουν αυτήν τη φορά. Η Ευρώπη θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση εάν η Αθήνα δεν κατορθώσει να πράξει όσα οφείλει.” γράφουν οι Financial Times.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου