Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Η τρόικα ζητεί ΔΕΗ και ΟΤΕ, απολύσεις και υποθήκευση κρατικής περιουσίας

Την εφαρμογή ενός νέου Μνημονίου που θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την παροχή έως 100 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες της τριετίας 2011 - 2013, αλλά και σκληρά δημοσιονομικά μέτρα και επιθετικές αποκρατικοποιήσεις προτείνει το ΔΝΤ. Παράλληλα, η Ευρωζώνη απαιτεί να χρησιμοποιηθεί η δημόσια περιουσία ως υποθήκη, για να χορηγήσει όχι μόνο νέο πακέτο, αλλά και τις δόσεις του τρέχοντος δανείου.


Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το ποσό των 80 - 100 δισ. ευρώ που προτείνει το ΔΝΤ, περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας φέτος (απομένει η εκταμίευση 25 δισ. έως το τέλος του έτους), για το 2012, οπότε η Ελλάδα θα χρειαστεί να αντλήσει περίπου 27 δισ. και για το 2013, όταν οι ανάγκες της Ελλάδας ανέρχονται σε περίπου 32 δισ. ευρώ.


Το ενδεχόμενο υπογραφής ενός νέου Μνημονίου ή επέκτασης του υφιστάμενου παραδέχθηκαν χθες και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στην περίπτωση που η Ελλάδα λάβει νέα χρηματοδότηση από την τρόικα. Στο νέο αυτό Μνημόνιο θα υπάρχουν νέοι στόχοι (πιο ρεαλιστικοί) καθώς και νέα μέτρα (πιο σκληρά) με αυστηρό χρονοδιάγραμμα τήρησής τους.


Στο πλαίσιο της καταγραφής των αναγκών για να συμπεριληφθούν στο νέο Μνημόνιο, η τρόικα ζητάει τις τελευταίες μέρες μεγαλύτερη ανάλυση αναφορικά με το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι, ενώ έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στη δημιουργία ενός πολύ αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Παράλληλα, η οποιαδήποτε επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας θα συνδεθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, με την απαίτηση κάποιων εγγυήσεων από πλευράς Ελλάδας. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να περάσουν από τα κοινοβούλιά τους τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας και στο πλαίσιο αυτό κρίνεται απαραίτητη προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να δώσει ενέχυρα για να εισπράξει τα επιπλέον κεφάλαια.


Μεγάλη και όχι βραχυπρόθεσμη


Επί της ουσίας θα δημιουργηθεί ένα «ταμείο» που θα περιλαμβάνει μέρος της δημόσιας περιουσίας και ένα μέρος από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, ως ενέχυρα - υποθήκες. Αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν αποκλείει την υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων, δεδομένου ότι η διάρκεια της υποθήκης θα είναι μεγάλη και όχι βραχυπρόθεσμη. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα σχέδιο που αντιμετωπίζει πολλές νομικές και τεχνικές δυσκολίες για να εφαρμοστεί.


Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι για να γίνει πράξη το νέο Μνημόνιο, θα πρέπει να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας, που φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να ξαναδώσει κεφάλαια στην Ελλάδα.


Οι εξελίξεις αυτές έρχονται ως αποτέλεσμα των αστοχιών στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου, αλλά και τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού και έγινε γνωστή μετά την μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργο την περασμένη Παρασκευή. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια οικονομικά είναι ότι για φέτος η τρόικα πιστεύει ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα ύψους 6 -7 δισ. ευρώ για να επιτευχθούν οι στόχοι.


Οι δανειστές της χώρας θεωρούν ότι εξαιτίας της μη πιστής εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος, συντηρείται και το αρνητικό κλίμα στις αγορές που καθιστά απαγορευτική την επάνοδο της Ελλάδας σε αυτές για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας το 2012 και το 2013.


Η κυβέρνηση το γνωρίζει πολύ καλά και γι’ αυτό στην μυστική συνάντηση της περασμένης Παρασκευής στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ζήτησε την ενεργοποίηση του υφιστάμενου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF), ώστε να δανείσει στην Ελλάδα τα ποσά που χρειάζεται για την περίοδο 2012 - 2013.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου