Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Χαιρετισμός του Δ.Κρανιά στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για την οδική ασφάλεια


Φίλες και Φίλοι,

Ευχαριστώ πρώτα απ’ όλα για την ευγενική πρόσκληση στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για την οδική ασφάλεια. Η σημερινή σας ημερίδα αποτελεί πράξη κοινωνικής ευθύνης, ουσιαστική παρέμβαση στη βελτίωση της καθημερινότητας και ζωντανή απόδειξη της αποτελεσματικής πολιτικής πράξης.



Το 2009 έχασαν τη ζωή τους σε όλη την Ευρώπη 35.00 άνθρωποι, από τους οποίους τα 1.100 ήταν παιδιά. Στο Νομό μας τα στοιχεία είναι εξίσου ανησυχητικά. 
(Το 2009 ήταν ο όγδοος Νομός σε τροχαία ατυχήματα σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης.)

Η ευθύνη αντιμετώπισης ανήκει σε όλους μας και η λύση συντελείται από συνεργατικές προσπάθειες ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης, πρόληψης και αυστηρής εφαρμογής του νόμου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρα από τα προγράμματα που έχει υλοποιήσει στο πρόσφατο παρελθόν όπως το ROSE 25 (κατευθυντήριες οδηγίες για την εκπαίδευση νέων οδηγών στην οδική ασφάλεια), το CHILD (μελέτη τραυμάτων παιδιών από τροχαία), το WATCH-OVER (χρήση της τεχνολογίας για την πληροφόρηση οδηγών) και πολλά άλλα, ενέκρινε πρόσφατα και υλοποιεί ένα δεκαετές πρόγραμμα 2011-2020 με στόχο τη μείωση των θανάτων από τροχαία κατά 40%.

Η πραγματοποίηση οδικής ασφάλειας πέρα από τα καθαρά τεχνικά ζητήματα που αποτελούν: η ορθή οδική υποδομή, η κατασκευή αυτοκινήτων με ασφαλή τεχνικά πρότυπα, τα σωστά συντηρημένα οχήματα, η χρήση της ευφυούς τεχνολογίας τα οποία είναι αντικείμενο των ειδικών, υπάρχει και η δράση των υπεύθυνων πολιτών.

Η σωστή κυκλοφοριακή εκπαίδευση από τη σχολική ηλικία καθώς και η συνειδητοποιημένη και ευαίσθητοποιημενη οδική συμπεριφορά των νέων οδηγών αποτελούν τον ουσιαστικότερο δρόμο ενός επιτυχημένου συστήματος οδικής ασφάλειας.

Εύχομαι η σημερινή προσπάθεια να αποτελέσει πραγματικό φρένο στα τροχαία ατυχήματα τουλάχιστον στον τόπο μας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου