Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

«Να γεννηθεί η νέα ελπίδα» ζητάει η Νέα Δημοκρατία

«Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο και την τρόικα οι Έλληνες πολίτες αναζητούν μία νέα ελπίδα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, στην οποία επισυνάπτονται τα στοιχεία δημοσκόπησης της εταιρείας GPO, η οποία κοινοποιήθηκε στην εκπομπή «Ανατροπή» του MEGA, 9/5. «Η πολιτική του μνημονίου δοκιμάστηκε και απέτυχε, αφήνοντας πίσω της τον καθολικό φόβο της χρεοκοπίας», τονίζεται.
 
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 84% απάντησε ότι ένα χρόνο μετά την επιβολή του μνημονίου «δυνάμωσε ο φόβος» για το που πάνε τα πράγματα, έναντι του 8,9% που θεωρεί ότι «δυνάμωσε η ελπίδα», με το 86,2% να απαντά επίσης ότι δεν έχει περάσει ο κίνδυνος χρεοκοπίας, έναντι του 15,1% που πιστεύει το αντίθετο.

Ταυτόχρονα καταδικάζεται ολοκληρωτικά η πολιτική του μνημονίου που ψήφισε η κυβέρνηση, με μόλις το 8,9% να απαντά σήμερα ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει, το 60,3% να ζητά επαναδιαπραγμάτευση και το 26,2% την απόσυρσή του. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι, ενώ πριν από ένα χρόνο το 44,5% πίστευε ότι η πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση, σήμερα, η ίδια απάντηση (σε αντίστοιχη ερώτηση της ίδιας εταιρείας) δόθηκε μόνο από το 27,9%.

Καταδικάζεται παράλληλα και η στάση του ίδιου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ο οποίος, σύμφωνα με το 91,2%, γνώριζε την κατάσταση της οικονομίας την ώρα που υποσχόταν ότι «λεφτά υπάρχουν», ενώ δικαιώνεται η στάση του Α. Σαμαρά να μην ψηφίσει το μνημόνιο με την οποία συμφωνεί σήμερα το 48,6%.


Με εμφανή επομένως τη διαφορά αξιοπιστίας ανάμεσα στους δύο κύριους πολιτικούς αρχηγούς, οι σημερινές καταγραφές της πρόθεσης ψήφου δηλώνουν εμφανή επίσης μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στα δύο κόμματα στο 1,7% (ΠΑΣΟΚ: 21,9%, ΝΔ: 20,2%) από 5,1% που είχε σημειωθεί στην προηγούμενη έρευνα της GPO πριν από τρεις μήνες (Φεβρουάριος 2011 / ΠΑΣΟΚ: 25,2%, ΝΔ: 20,1%). Με την αποτύπωση της απροσδιόριστης στάσης (αποχή, άκυρο λευκό, αναποφάσιστοι) για άλλη μία φορά σε ποσοστά μεγαλύτερα του 1 στους 4 (26,8%) τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν: ΚΚΕ 9%, ΛΑΟΣ 7%, ΣΥΡΙΖΑ 3,3%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,5%, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 2,5%, Οικολόγοι-Πράσινοι 2,4%, Δημοκρατική Αριστερά 2,4%».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου