Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Τελεσίγραφο Μπόμπολα-Ψυχάρη στον Βαρδινογιάννη: Αν επιμένεις με το STAR, φύγε από το δ.σ. του MEGA

Συνάντηση για το μέλλον του ΜEGA είχαν χθες οι τρεις μέτοχοι του καναλιού Φώτης Μπόμπολας, Σταύρος Ψυχάρης και Γιώργος Βαρδινογιάννης, παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου Ηλία Τσίγκα.


Σύμφωνα με πληροφορίες οι κκ Μπόμπολας και Ψυχάρης ζήτησαν από τον Γιώργο Βαρδινογιάννη να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο του MEGA αν επιμένει να προχωρήσει τα σχέδιά του με το STAR.

Aς σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πληροφορίες ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη στοχεύει στην ενημερωτική αναβάθμιση του STAR και στην κατεύθυνση αυτή υπέγραψε συμφωνία με τον γνωστό άνκορμαν Νίκο Χατζηνικολάου ενώ ακούγεται και το όνομα της Μάρας Ζαχαρέα για το δελτίο ειδήσεων.

Παρά τη σκληρή αντιπαράθεση στο προσκήνιο και το παρασκήνιο στην οποία έχουν μπει οι βασικοί μέτοχοι του Mega μετά την απόφαση να «ενεργοποιηθεί πολιτικά» το Star, ο όμιλος Βαρδινογιάννη, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να απουσιάσει από την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στον Τηλέτυπο καταβάλλοντας το ποσό που του αντιστοιχεί, καθώς δεν επιθυμεί την πλήρη αποσταθεροποίηση του καναλιού και της εταιρείας.

Το Mega, με ζημίες 8 εκατ. ευρώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2013, βρίσκεται σε οικονομικά δυσχερή θέση και χρειάζεται κατεπειγόντως τα 15 εκατ. ευρώ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου η οποία έχει εγκριθεί από τη γενική συνέλευση της 18ης Απριλίου.
Ανεξαρτήτως πάντως αυτού, η απόφαση για την ενίσχυση του πολιτικού και κοινωνικού προφίλ του Star με την ενεργοποίηση προσώπων όπως ο Νίκος Χατζηνικολάου και η Μάρα Ζαχαρέα έχει διπλή εξήγηση:

Πηγάζει εξαιτίας των αλλαγών που συντελούνται στην ελληνική οικονομία και ως «απάντηση» στην άρνηση των δύο άλλων μετόχων του Τηλέτυπου, Γιώργου Μπόμπολα και Σταύρου Ψυχάρη να συνηγορήσουν στην πρόταση για τη συγχώνευση του Mega με το Star.
Η πρόταση έγινε το καλοκαίρι του 2012 στο γραφείο του Γιώργου Μπόμπολα από τον ίδιο τον Βαρδή Βαρδινογιάννη αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική, σε μια συζήτηση που είχε αρκετή ένταση.

Κι αυτό γιατί αν γινόταν αποδεκτή η πρόταση ο όμιλος Βαρδινογιάννη θα είχει πλέον την πλειοψηφία του νέου καναλιού, εξαιτίας του γεγονότος πως έχει τον πλήρη έλεγχο του Star, ενώ το μερίδιο του στo Mega κυμαίνεται στο 10%.

Οι κύριοι Μπόμπολας και Ψυχάρης έχουν μέσω των εταιρειών τους το 50,03% των μετοχών του Mega.

Ο Πήγασος έχει το 27,92% του Τηλέτυπου και ο ΔΟΛ το 22,11% της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να χάσουν τον έλεγχο του πρώτου καναλιού της χώρας.

Ο ΔΟΛ του κ. Ψυχάρη στην «πρόκληση» του Βαρδή Βαρδινογιάννη και του γιου του Γιάννη, απάντησε με άρθρα «ειδικού συνεργάτη» στο Βήμα της Κυριακής και στα Νέα, πρόσφατα, αποκαλώντας τον κουμπάρο του Χρήστου Λαμπράκη -Βαρδή Βαρδινογιάννη, «πέμπτο» άνθρωπο στη συμμαχία του Mega, όταν αυτή γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1989.

«Η ομάδα των τεσσάρων συν ένας ιδιοκτητών ήταν η μόνη που τήρησε τη συμφωνία αυτή - ως ομάδα μόνο, γιατί ορισμένα μέλη της ίδρυσαν και δικούς τους άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς» έγραφε χθες στο «Βήμα» ο «ειδικός συνεργάτης».

Η έμμεση αυτή αναφορά είναι και για την οικογένεια Βαρδινογιάννη, όταν ο μακαρίτης Θόδωρος Βαρδινογιάννης ξεκίνησε το Mega και για την οικογένεια Αλαφούζου, η οποία πλέον δεν έχει συμμετοχή στο κανάλι, για τη λειτουργία του ΣΚΑΙ από το Γιάννη Αλαφούζο το 1993.

Η ουσία σε μια εποχή πτώχευσης είναι ποιος βάζει τα λεφτά. Εκεί θα παιχτεί το παιχνίδι σε Mega και Star το επόμενο διάστημα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου