Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Σαμαράς για το λάθος του ΔΝΤ: “Δεν πρέπει μόνο να κάνουμε κριτική, αλλά να διορθώνουμε τα λάθη”

Antonis-Samaras
(Photo: Eurokinissi)
Παρέμβαση στο θέμα της έκθεσης του ΔΝΤ όπου παραδέχονται λάθη στο δημοσιονομικό πρόγραμμα έκανε από το Ελσίνκι ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως εδώ και ένα χρόνο ασκεί κριτική σε αυτά που χαρακτηρίζει ως λάθη το ΔΝΤ επισημαίνοντας πως ένας πολιτικός δεν πρέπει μόνο να κάνει κριτική αλλά να διορθώνει τα λάθη.


Για τον Αντώνη Σαμαρά σημασία έχει όπως είπε, να εκπληρωθούν οι στόχοι και να βγει η χώρα από το μνημόνιο. ” Δεν είμαι αισιόδοξος , είμαι πραγματιστής που πατάει στα πόδια του” δήλωσε χαρακτηριστικά  προσθέτοντας πως στην Ελλάδα ύπάρχει μία τρικομματική κυβέρνηση που έπρεπε σε μικρό διάστημα να διορθώσει  λάθη. ”  Τα καταφέραμε σε λίγο χρόνο, πετυχαίνουμε  τους στόχους μας ,  κανείς δεν μιλάει πλεόν για grexit αλλα για grecovery” δήλωσε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας πως η Ελλάδα έχει διανήσει τα 2/3 του δρόμου. Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως μεγάλο πρόβλημα την ανεργία η οποία, όπως τόνισε, απειλεί την κοινωνική συνοχή, ξεκαθάρισε όμως πως οι Ελληνες αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα με αξιοπρέπεια.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα ”Helsinking Sanoat”, στην οποία είχε επισημάνει ότι η Ελλάδα πέρασε από το  ”grexit” στο “grecovery”, και προσθέτει ότι “η κατάρρευση της Ελλάδας είναι στην πράξη απίθανο σενάριο”.
“Τώρα πια κανείς δεν πιστεύει στην επιστροφή της Ελλάδας από το ευρώ στη δραχμή” λέει ο Πρωθυπουργός και σημειώνει ότι “έχουμε αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην χώρα. Η προσαρμογή της δημόσιας οικονομίας προχωρά με τον ρυθμό που έχουν ορίσει οι πιστωτές ενώ το δημόσιο έλλειμμα συρρικνώνεται με ταχύτητα πρωτόγνωρη”.
Ο κ. Σαμαράς δηλώνει πάντως ότι “η κατάσταση είναι ένας κοινωνικός εφιάλτης και προσθέτει ότι το 2013 θα είναι το δυσμενέστερο όλων”, επισημαίνει, όμως, ότι “από του χρόνου η οικονομία θα παρουσιάσει ελαφρά ανάκαμψη”.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρεται και στην ενίσχυση της Χρυσής Αυγής και λέει ότι “οι Έλληνες δεν είναι φασίστες, έχουν μόνο χάσει την ελπίδα τους. Οι άνθρωποι χρειάζεται να πιστέψουν ότι οι θυσίες τους θα αποφέρουν καρπούς”.
Όπως αναφέρει και η εφημερίδα ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι προσεκτικός όταν σχολιάζει το σκληρό πρόγραμμα προσαρμογής, θεωρεί ότι τα μέτρα των Βρυξελλών επιδέχονται βελτίωσης και ότι παράλληλα με τις περικοπές, θα έπρεπε να έχει δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην ανάπτυξη της οικονομίας. “Το χειρότερο θα ήταν να μην υπάρξει ανάκαμψη μετά από τις θυσίες που έχουν κάνει οι άνθρωποι” υπογραμμίζει.
Ο κ. Σαμαράς δηλώνει ακόμη ακλόνητος θιασώτης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σημειώνει ότι το κοινό νόμισμα προϋποθέτει κοινή οικονομική πολιτική, υποστηρίζει ότι η τραπεζική ένωση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, λέει ναι στο κοινό χρέος δηλαδή στα ευρωομόλογα, αλλά αναφέρει ότι “η ώρα τους δεν είναι τώρα, αλλά μετά την κρίση”.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου