Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Οι ενστάσεις της Κομισιόν για τον ΦΠΑ στην εστίαση

Stournaras-Semeta
(Photo: Eurokinissi)
Με επιφύλαξη βλέπει η Κομισιόν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς εκτιμά ότι δεν υπάρχουν ακόμη δημοσιονομικά περιθώρια.

Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές συναντήσεις του Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα φορολογίας κ. Αλγκιρντας Σεμέτα, με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών κατά τις οποίες ετέθη το ζήτημα.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Σεμέτα, διατηρεί τις επιφυλάξεις του ως προς τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν αποσύρει το αίτημά της, ελπίζοντας ότι αυτό θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα.
Η Κομισιόν, κατά την παρουσίαση της έκθεσής της είχε ταχθεί, μέσω ανώτερων στελεχών της, ενάντια στην επιλογή της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, προτείνοντας μάλιστα, σε περίπτωση που η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, να το διαθέσει για την χρηματοδότηση προγραμμάτων για την  καταπολέμηση της ανεργίας. Τα στελέχη της Κομισιόν θεωρούν ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν θα έχει τα αναμενόμενα από την κυβέρνηση αποτελέσματα, καθώς οι επιχειρηματίες της εστίασης δεν φέρονται διατεθειμένοι να ρίξουν τις τιμές, ώστε να καταστήσουν τον κλάδο πιο ανταγωνιστικό.
Πάντως, το θέμα θα συζητηθεί επισήμως με την έλευση των επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, αφού περιλαμβάνεται στην ατζέντα της αξιολόγησης. Ωστόσο, η αποδοχή του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και, κυρίως, από την πορεία των εσόδων, αφού η τρόικα θεωρεί ότι δεν υπάρχει πρόοδος στο θέμα της φοροδιαφυγής, οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν με τον απαιτούμενο ρυθμό και νευραλγικοί τομείς της φορολογικής διοίκησης παραμένουν υποστελεχωμένοι.
Για το λόγο αυτό (ομαλή εκτέλεση προϋπολογισμού) πιέζουν για τη συνέχιση εισπρακτικών μέτρων, όπως η έκτακτη εισφορά, τουλάχιστον έως το 2016, η διατήρηση της είσπραξης του φόρου ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, εφόσον δεν κριθεί αξιόπιστος ο νέος φόρος στα ακίνητα, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και οι αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, αλλά και τη νέα περικοπή δαπανών μέσω νέων περικοπών σε επιδόματα και κοινωνικά βοηθήματα και εφάπαξ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου