Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ο ανασχηματισμός πάει (;) Σεπτέμβριο…

Antonis-Samaras-Evangelos-Venizelos-Fotis-Kouvelis
Να κλείσει άμεσα το ενδοκυβερνητικό μέτωπο που άνοιξε με τον αντιρατσιστικό νόμο επιθυμεί η κυβέρνηση καθώς εκτιμά πως η άφιξη της τρόικας στην Αθήνα θα πρέπει να βρει ενωμένη την κυβέρνηση.

Το οικονομικό επιτελείο θα  προσπαθήσει να κάμψει τις αντιδράσεις, και να λάβει τελικά το πράσινο φως για την επαναφορά στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, ζήτημα το  οποίο για το Μέγαρο Μαξίμου έχει ιδιαίτερο συμβολισμό.
Παράλληλα στο τραπέζι με την τρόικα θα βρεθούν και οι αλλαγές στο δημόσιο την ώρα που στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί ανησυχία για το κατά πόσο θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής καθώς η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει παρουσιάσει το σχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να παρουσιαστεί και το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα.
Το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να θέλει να κλείσει άμεσα το θέμα που εχει προκύψει με τον αντιρατσιστικό νόμο για να μην δυναμιτιστεί το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης εν όψη και των επαφών με την τρόικα και των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά όπως οι απολύσεις στο δημόσιο, είναι όμως βέβαιο πως ο Ιούνιος θα είναι ένας καυτός πολιτικά μήνας.
Και αυτό γιατί μέσα στον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί τόσο το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά  η διάλυση των συνιστωσών αλλά και το Συνέδριο της ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά να απευθύνεται σε ένα ευρύτερο φιλοευρωπαικό ακροατήριο. Αρα εκ των πραγμάτων τα πράγματα θα οδηγηθούν σε αντιπαράθεση με υψηλούς τόνους.
Είναι σαφές πως ο Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει διορθωτικές κινήσεις με στόχο να περιοριστούν οι ενδοκυβερνητικές τριβές αν και στη ΝΔ θεωρούν πως όσο ανεβαίνουν δημοσκοπικά τόσο θα πιέζεται και περισσότερο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Πάντως το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά είναι πως τους κυβερνητικούς εταίρους τους ενώνει η μάχη για τη σωτηρία της χώρας και θα πρέπει να περιοριστούν οι όποιες διαφωνίες που εκ των πραγματων είναι λογικό να υπάρχουν.
Τώρα για το πως μπορεί να αλλάξει το κλίμα ειναι σαφές πως ο Αντώνης Σαμαράς θα προχωρήσει σε ένα διευθυντήριο ολιγομελές από τα 3 κόμματα που θα ελέγχει καπως το κυβερνητικο έργο ενώ οσον αφορά τον ανασχηματισμο αν και υπήρχαν εισηγήσεις για να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ ενδέχεται τώρα να πάει η όλη ιστορία ακόμα πιο πίσω, ακόμα και το φθινόπωρο.
Υπάρχουν σαφώς γκρίνιες για υπουργούς, ο κ. Βενιζέλος ευθέως για παράδειγμα στοχοποίησε το οικονομικό επιτελείο κατά την τελευταία συνάντηση στο Μαξίμου, υπαρχει γκρίνια για υπουργούς που δεν πάλεψαν σκεπτόμενοι το πολιτικό κόστος είναι όμως ξεκάθαρο πως αυτό το θέμα θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες κόντρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης για παράδειγμα αν ο κ. Κουβέλης επιμείνει όπως φαίνεται στο να παραμείνουν στις θέσεις τους οι κκ Ρουπακιώτης και Μανιτάκης.
Από το Μαξίμου πάντως τονίζουν με νόημα πως αυτός που θα αποφασίσει για το πως θα κινηθεί με στοχο την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης είναι ο Πρωθυπουργός.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου