Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Καυτό καλοκαίρι στο Μαξίμου

Αύριο Τρίτη, φτάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας και ξεκινά ο έλεγχος του 2ου τριμήνου του 2013 και των προαπαιτούμενων για τη δόση των 3,3 δισ. του Ιουνίου. Οι δανειστές επιστρέφουν με συγκεκριμένο κατάλογο υποχρεώσεων που θα έπρεπε να έχουν εκτελεστεί αλλά και συγκεκριμένες-παγιωμένες απόψεις για τα αιτήματα ετοιμάζεται να καταθέσει η Αθήνα.


Έτσι έχει ήδη διαμηνυθεί ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση μπορεί να είναι ένα ισχυρό επικοινωνιακό όπλο για την κυβέρνηση αλλά τελείως αναποτελεσματικό στη πράξη.

Παράλληλα θα ζητήσουν τον «κατάλογο» των πρώτων 12.000 δημοσίων υπαλλήλων που μπαίνουν στην «κινητικότητά», θα εξετάσουν τα τελικά πλάνα για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, αλλά και το σχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Μέχρι τις 20 Ιουνίου η κυβέρνηση καλείται να καταλήξει και στο θέμα της φορολογίας των ακινήτων με την συζήτηση να έχει παγώσει μετά τις δημόσιες δηλώσεις Βενιζέλου και Κουβέλη κυρίως για την φορολογία των αγροτικών ακινήτων.

Αύριο οι εκπρόσωποι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καλούνται να ολοκληρώσουν την τελική τους εισήγηση αυτή που θα συζητηθεί που θα συζητηθεί μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας.

Η κυβέρνηση πάντως αυτή τη φορά καλείται να διαχειριστεί όχι μόνο τις πιέσεις των δανειστών για εφαρμογή των προαπαιτούμενων αλλά και την δική της συνοχή. Είναι η πρώτη φορά που ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ βγαίνουν μπροστά και διαφοροποιούνται δημόσια από το Μέγαρο Μαξίμου.

Βενιζέλος και Κουβέλης προτάσσουν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση διατυπώνοντας ενστάσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα το οικονομικό επιτελείο κατονομάζοντας μάλιστα τον Γ. Στουρνάρα.

Το Μαξίμου έχει κι αυτό εγκλωβιστεί στις επικοινωνιακού τύπου υποσχέσεις που έδωσε το περασμένο διάστημα, υποσχέσεις που τώρα δημιουργούν ασφυκτικό κλίμα με δεδομένη την ένταση στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων που παίρνουν τη σκυτάλη των υποσχέσεων και πιέζουν για «σθεναρή» τακτική απέναντι στη τρόικα.

Σε όλα αυτά αν προστεθεί το αντιρατσιστικό που εκκρεμεί και η δημόσια πίεση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για «ανακατανομή εξουσιών» στα πλαίσια της τρικομματικής, σκιαγραφείται ένα ακόμα θερμότατο καλοκαίρι για τη κυβέρνηση Σαμαρά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου