Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Αντίστροφη μέτρηση για την επιβεβαιωτική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

cyprus
Το αργότερο μέχρι την Παρασκευή θα αρχίσει η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ.

Από σήμερα, με την βοήθεια ρυμουλκών πραγματοποιείται η διαδικασία σταθεροποίησης της πλατφόρμας, υπό την ονομασία “ENSCO 5006″. Η πλατφόρμα έχει μήκος 119 μέτρα και πλάτος 66 και το βάρος της ξεπερνά τους 27 χιλιάδες τόνους. Με τον εξοπλισμό που διαθέτει μπορεί να τρυπήσει σε βάθος 7 χιλιάδων εννιακοσίων μέτρων. Οκτώ άγκυρες θα ποντηθούν στην θάλασσα, γι’ αυτό το σκοπό.
Την Τρίτη, θα μεταφερθούν με ελικόπτερο στην πλατφόρμα οι περίπου 130 εργαζόμενοι, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προετοιμασία πριν από την έναρξη των εργασιών.
Ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥ), Σόλων Κασίνης, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο θα εισχωρήσει 100 μέτρα πιο βαθιά απ’ ότι στην πρώτη γεώτρηση και θα φτάσει στις 5 χιλιάδες εννιακόσια μέτρα.
Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια θα διαρκέσει τρεις με τέσσερις μήνες, αναλόγως των προβλημάτων, τα οποία πιθανόν να προκύψουν και τα αποτελέσματα της γεώτρησης αναμένονται στις αρχές Οκτωβρίου.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, όταν θα γίνουν γνωστές, επακριβώς, οι ποσότητες στο τεμάχιο “Αφροδίτη”, βάση των συμβολαίων θα προχωρήσει και το θέμα της προπώλησης του φυσικού αερίου.
Προτεραιότητα, σημείωσε ο Σόλων Κασίνης, είναι η προώθηση των υποδομών, επισημαίνοντας ότι τα συμβόλαια θα μπορούν να μπουν υποθήκη για να λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία χρήματα και να χτιστεί το ενεργειακό κέντρο.
Με την έναρξη των διασωληνώσεων και τη λειτουργία του ενεργειακού κέντρου, θα δημιουργηθούν 5 με 6 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Ανέφερε παράλληλα ότι το 2014 προγραμματίζονται άλλες τέσσερις με πέντε γεωτρήσεις, γεγονός, το οποίο θα ανεβάσει τα παρεμφερή έσοδα για την Κύπρο στα 150 εκατομμύρια ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου