Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Η πιο παράξενη μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Στις 5 Μαΐου του 1945, πέντε μέρες μετά την αυτοκτονία του Χίτλερ, αμερικάνικα τεθωρακισμένα απελευθέρωσαν το Σλος Ίτερ στο Τυρόλο, ένα αυστριακό κάστρο που λειτουργούσε σαν φυλακή και στέγαζε πολλούς Γάλλους αιχμαλώτους, όπως τους πρώην πρωθυπουργούς Πωλ Ρεϊνό και Εντουάρ Νταλαντιέ.
 

Ωστόσο, όταν οι δυνάμεις της 17ης τεθωρακισμένης μεραρχίας Panzer των SS κατέφτασαν για να ανακαταλάβουν το κάστρο, τις αποδυναμωμένες αμερικανικές δυνάμεις ενίσχυσαν αντιναζιστές Γερμανοί στρατιώτες της Βέρμαχτ! Πώς και ξέφυγε αυτό από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ;

Η μάχη για το παραμυθένιο κάστρο Ίτερ ήταν η μοναδική φορά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που Αμερικανοί και Γερμανοί στρατιώτες πολέμησαν ενωμένοι. Για να γίνει η ιστορία ακόμη πιο ταιριαστή για κινηματογράφο, δύο από τις φυλακισμένες στο κάστρο γυναίκες, η Αουγκούστα Μπρούχλεν (ερωμένη του Γάλλου συνδικαλιστή Λιόν Ζουό) και η σύζυγος του στρατηγού Μαξίμ Βεϊγκάν, βρίσκονταν έγκλειστες επειδή επέλεξαν να είναι μαζί με τους άνδρες τους. Σύμφωνα με τις περιγραφές, οι δυο γυναίκες ήταν απίστευτα δυνατές και αποφασισμένες.

Στους τελευταίους μήνες του πολέμου, καθώς οι Σύμμαχοι προήλαυναν στην Αυστρία και αργότερα στη Γερμανία, το Γ’ Ράιχ αντιδρούσε σπασμωδικά στην προσπάθειά του να αναστείλει την προέλαση αυτή. Η μάχη του Σλος Ίτερ ήταν η ενδεικτική περίπτωση μιας κοινωνίας που διαλυόταν και ενός λαού που χωριζόταν σε στρατόπεδα· από τη μια οι Γερμανοί που εξασφάλισαν με τη θέση τους το μέλλον τους, στρέφοντας τα πυρά τους στις μεραρχίες που παρέμεναν πιστές στο ναζισμό και από την άλλη οι Γερμανοί που, αγνοώντας την αυτοκτονία του Χίτλερ και την εμφανώς επερχόμενη ήττα της χώρας τους, πολέμησαν λυσσαλέα ως το τέλος. Μάλιστα, η μάχη του κάστρου Ίτερ συνεχίστηκε και για λίγο διάστημα μετά την επίσημη παράδοση της Γερμανίας.

Μέχρι και το τέλος της ιστορίας αυτής έχει γεύση από …Χόλιγουντ: Καθώς τα SS είχαν λάβει θέση να καταστρέψουν την κύρια είσοδο και να εισβάλουν στο κάστρο, ακούστηκαν πυροβολισμοί από αυτόματα όπλα και κανόνια των τανκς πίσω τους – και αυτό άλλαξε πλήρως την κατάσταση. Πίσω τους βρισκόντουσαν αμερικανικές μονάδες μαζί με Αυστριακούς αντάρτες και πρώην στρατιώτες της Βέρμαχτ, οι οποίοι εθελοντικά ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά των ναζιστικών ταγμάτων. 

Θρυλική έχει μείνει η ατάκα του υπερασπιστή του κάστρου, όταν απευθύνθηκε στο διοικητή που παρενέβη σωτήρια στο τέλος: «Γιατί καθυστερήσατε τόσο;» Βέβαια, σε αντίθεση με τις αναρίθμητες επικές χολιγουντιανές ταινίες, η πολιορκία του κάστρου Ίτερ ήταν πραγματική!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου