Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Ακόμα ένα μέλος αποκτά η ευρωζώνη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει την Τετάρτη το «πράσινο φως» στη Λετονία για να γίνει το 18ο μέλος της ευρωζώνης από τις αρχές της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.


Η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα έκθεση, σύμφωνα με την οποία η Λετονία πληροί όλα τα κριτήρια για να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ, όπως χαμηλό πληθωρισμό, χαμηλά επιτόκια, σταθερή συναλλαγματική αξία και χαμηλό χρέος και έλλειμμα.

Η Λετονία υπέστη ένα εξαιρετικό αυστηρό πρόγραμμα προσαρμογής μετά την κρίση του 2008-2009, με αποτέλεσμα να απολέσει το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της.

Η απόφαση για τη Λετονία αναμένεται, λοιπόν, να είναι θετική και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο – την ένταξη ενός ακόμη μέλους στην ευρωζώνη – θα σταλεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές ότι παρά τα τρία χρόνια κρίσης, η ευρωζώνη ενισχύεται και δεν αποδυναμώνεται.

Η ένταξη της Λετονίας θα πρέπει, στη συνέχεια, να εγκριθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτης κατά τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου, ενώ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα τοποθετηθεί πριν η ένταξη συμφωνηθεί επίσημα από τους υπουργούς Οικονομικών τον Ιούλιο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου