Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ελπίδες και σενάρια για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Γ. Χατζημαρκάκης

Σε γερμανικό έδαφος μεταφέρεται η συζήτηση για το καυτό θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, με την ημερίδα που διοργανώνει σήμερα στο Βερολίνο ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης σε συνεργασία με την επικεφαλής της επιτροπής ελληνογερμανικών σχέσεων της γερμανικής Βουλής, Ανέτ Γκροτ.


Γ. Χατζημαρκάκης
Η σύνθεση των συμμετεχόντων στην εκδήλωση με τίτλο «Μας διχάζει το ευρώ; Γιατί φουντώνει η συζήτηση για τις αποζημιώσεις στην Ελλάδα», αφήνει να εννοηθεί ότι ίσως κάτι... κινείται από γερμανικής πλευράς στο ακανθώδες αυτό ζήτημα.
Στη συζήτηση, όπου θα αναπτύξουν τις θέσεις τους οι γνωστοί καθηγητές Χάγκεν Φλάισερ και Αλμπρεχτ Ριτσλ για το γερμανικό χρέος προς τη χώρα μας λόγω του κατοχικού δανείου, θα παραστούν εκπρόσωποι του γερμανικού κοινοβουλίου και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Γ. Χατζημαρκάκης εκφράζει στο «Εθνος» την ελπίδα ότι το γερμανικό ΥΠΕΞ θα ακούσει με προσοχή τις προτάσεις που θα κατατεθούν και τα στοιχεία που θα παρουσιάσουν οι δύο γνωστοί καθηγητές.
Το γερμανικό ΥΠΕΞ θα παρακολουθήσει με προσοχή τις προτάσεις των καθηγητών Α. Ριτσλ και Χ. Φλάισερ επισημαίνει ο ευρωβουλευτής Γ. Χατζημαρκάκης
Το γερμανικό ΥΠΕΞ θα παρακολουθήσει με προσοχή τις προτάσεις των καθηγητών Α. Ριτσλ και Χ. Φλάισερ επισημαίνει ο ευρωβουλευτής Γ. Χατζημαρκάκης
Είναι κοινό μυστικό ότι η Γερμανία επισήμως απορρίπτει τη συζήτηση για τις επανορθώσεις - είναι ακόμη νωπές οι απαξιωτικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είπε ότι άλλο οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η χώρα μας και άλλο οι αποζημιώσεις.
Ελπίδες και σενάρια για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Μάλιστα η Γερμανία εμφανίζεται να έχει ταυτίσει το θέμα των αποζημιώσεων, που θεωρητικά έχει κλείσει, με το κατοχικό δάνειο, για το οποίο υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που διατηρούν ζωντανές τις ελληνικές διεκδικήσεις.
Στα ενδότερα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, όμως, φαίνεται ότι διεξάγονται συζητήσεις και αναζητούνται τρόποι ώστε να κλείσει αυτό το κεφάλαιο με την Ελλάδα.
Στο τραπέζι έχουν πέσει αρκετά σενάρια, που θα έχουν ουσιαστικό και όχι συμβολικό χαρακτήρα. Μια λύση που διερευνάται στο Βερολίνο -που δεν θα δυσκολευόταν ίσως τόσο να πετύχει την έγκριση της γερμανικής Βουλής- θα ήταν η καταβολή κάποιου ποσού, το ύψος του οποίου μένει να καθοριστεί μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή υπό διαμόρφωση.
Με ισπανικό μοντέλο
Πρόκειται για μια κίνηση ανάλογη με τη δανειοδότηση της Ισπανίας μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας από τη γερμανική KfW, η οποία φέρεται να ενδιαφέρεται και για το ελληνικό επενδυτικό ταμείο. Η διαφορά σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ότι η συμμετοχή της Γερμανίας δεν θα είναι με τη μορφή δανείου, αλλά ως συμμετοχή κάποιου fund, και τα χρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας.
Το Βερολίνο φέρεται να εξετάζει με ενδιαφέρον αυτή την εκδοχή, αλλά διατηρεί επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα αποτρέψει ελληνικές διεκδικήσεις του κατοχικού δανείου στο μέλλον και γι' αυτό κινείται πιο προσεκτικά.
Μια άλλη λύση που έχει ήδη απορριφθεί ως ανεπαρκής, για παράδειγμα, ήταν η επιχορήγηση ορισμένων αναγκών ελληνικών δήμων από το γερμανικό κράτος.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου