Η ικανότητα του ανθρώπου να στέκεται στα δύο πόδια και να περπατάει είναι εν μέρει ο λόγος, για τον οποίο ο άνθρωπος κατάφερε να υπερισχύσει των υπολοίπων ζώων επάνω στον πλανήτη.
Σύμφωνα όμως με νέα έρευνα, ο άνθρωπος σηκώθηκε στα δύο πόδια, όχι λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπως νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, αλλά εξαιτίας του πετρώδους εδάφους.
Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως η στάση μας στα δύο πόδια ενδεχομένως να έχει προέλθει λόγω του απότομου εδάφους της Ανατολικής και Νότιας Αφρικής, που την Πλειόκαινο περίδο (5.332 – 2.588 χρόνια πριν) χαρακτηριζόταν κυρίως από ηφαίστεια και βραχώδη επιφάνεια γης.
Οι Hominins, πρόγονοι των σημερινών Homo Sapiens, ελκύονταν από το βραχώδες έδαφος, διότι αυτό μπορούσε να τους παρέχει όχι μόνο στέγη, αλλά και πολλές παγίδες, όσον αφορά στο κυνήγι. Προκειμένου να μπορέσει να κυριαρχήσει στην πέτρα, ο άνθρωπος χρειαζόταν να στέκεται πιο όρθιος, γεγονός που οδήγησε στην ανάπτυξη του διποδισμού στο ανθρώπινο είδος.
Η νέα έρευνα που διεξήχθη από αρχαιολόγους του πανεπιστημίου του Γιορκ, αμφισβητεί τις ήδη υπάρχουσες θεωρίες περί της εξέλιξης του ανθρώπου, σχετικά με την αιτία της μεταβολής από τετράποδη σε δίποδη μετακίνηση. Μέχρι σήμερα, ο άνθρωπος θεωρείται ότι ζούσε στα δέντρα, κινούμενος στα τέσσερα, και αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου