Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Bundesbank: Πολύτιμος εταίρος το ΔΝΤ

bundes
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι ένας πολύτιμος εταίρος ο οποίος συμβάλλει στον δανεισμό κρατών που αντιμετώπισαν προβλήματα χρέους και θα έπρεπε να παραμείνει μέρος της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (στην οποία συμμετέχουν επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), δήλωσε σήμερα ο Αντρέας Ντόμπρετ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μπούντεσμπανκ, της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας.

Η επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βίβιαν Ρέντινγκ είχε καλέσει τον Ιούλιο η τρόικα να διαλυθεί, επιχειρηματολογώντας ότι στο μέλλον η Ευρώπη πρέπει να επιλύει τα προβλήματά της χωρίς το ΔΝΤ. “Η εποχή της τρόικας έχει τελειώσει”, είχε πει τότε.
Και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του Κλάους Ρέγκλινγκ, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), έχουν δηλώσει επίσης πως θεωρούν πως το Ταμείο δεν πρέπει να συνεχίσει να παίζει ρόλο μακροπρόθεσμα στις δανειακές συμβάσεις για κράτη μέλη της ευρωζώνης.
Ωστόσο ο Ντόμπρετ της Μπούμπα υπογράμμισε την απαράμιλλη εμπειρία του ΔΝΤ στον καθορισμό των προϋποθέσεων της “διάσωσης” κρατικών οικονομικών.
“Η τρόικα επωφελείται από την τεράστια εμπειρία του ΔΝΤ στα προγράμματα (δημοσιονομικής) προσαρμογής. Βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να επιβάλει τους όρους οι οποίοι συνδέονται με τα πακέτα” χρηματοοικονομικής στήριξης, είπε ο Ντόμπρετ στην εφημερίδα Börsen Zeitung.
“Δεν μπορεί κανείς να αλλάζει πιλότο εν μέσω αναταράξεων”, πρόσθεσε ο ίδιος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου