Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

“Όπλα, προστασίες και χρηματοδότηση από εφοπλιστές”

xa
Στοιχεία για διακίνηση όπλων από βουλευτές της Χρυσής Αυγής και άλλες παράνομες δραστηριότητες έδωσε στους ανακριτές της υπόθεσης προστατευόμενος μάρτυρας, προσωρινά κρατούμενος για άλλη υπόθεση.

Ο μάρτυρας, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε ότι είναι δημοσιογράφος και κατέθεσε πως υπήρξε γραμματέας της τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στα νότια προάστια.
Στην κατάθεση του ο μάρτυρας φέρεται να υποστήριξε ότι είχε ακούσει πως χρηματοδοτούν το κόμμα «δύο μεγάλοι Έλληνες εφοπλιστές», πλην όμως δεν θέλησε να τους κατονομάσει «επί του παρόντος» καθώς, όπως είπε, «δεν έχει διασταυρώσει αυτήν την πληροφορία».
Στην κατάθεση του στους ανακριτές ο μάρτυρας χαρακτήρισε «ύποπτες» δύο εκρήξεις στα γραφεία του Συνδέσμου Ελευσίνας και Πειραιά, αναφερόμενος σε «κυκλώματα της νύχτας» και όχι σε «αναρχοαριστερούς». Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι είναι άξιο διερεύνησης ζήτημα οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στα γραφεία του Συνδέσμου Ελευσίνας και Πειραιώς το 2012 και το 2013, μιας και οι δύο εκρήξεις έγιναν σε γραφεία που τυχαία υπεύθυνος ήταν ο Γιάννης Λαγός. Θεωρώ ότι ο τύπος εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκε παραπέμπει σε πρακτικές μπράβων της νύχτας και όχι αναρχοαριστεριστών».
Και αυτός ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε οπλισμό που υποστήριξε ότι διαθέτει η οργάνωση και ο οποίος «θα χρησιμοποιείτο εν καιρώ» αλλά και σε διακίνηση όπλων και από βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ειδικότερα, τόνισε: «Πράγματι θεωρώ ότι υπάρχει θέμα διακίνησης όπλων από ορισμένους βουλευτές ή μέλη της ΧΑ. Τα όπλα αυτά θα χρησιμοποιούνταν εν καιρώ όπως αντιλαμβάνομαι. Κυρίως ήταν πιστόλια, ακουγόταν όμως και για τουφέκια τύπου Μ16. Συνήθης τρόπος κάλυψης της μεταφοράς ή αποθήκευσης του οπλισμού αυτού ήταν φορτηγάκια ή ΙΧ με πλαστά στοιχεία κυκλοφορίας που μετέφεραν δήθεν ρουχισμό… Ένα τέτοιο όχημα εμφανίσθηκε και στη δική μας οργάνωση και γνωρίζω ότι το διαχειριζόταν ο Ηλίας Παναγιώταρος. Όταν το είδα εγώ ήταν κενό, γνωρίζω όμως ότι χρησιμοποιείτο σε πάρα πολλές διαδρομές για τις οποίες όμως δε γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο. Με αυτό το φορτηγό είχε γίνει μια μεταφορά επίπλων για τον εξοπλισμό των γραφείων μας. Εικάζω ότι υπάρχει ελαφρύς οπλισμός, αποθηκευμένος σε διάφορα σημεία, και αυτή η διαδικασία γίνεται με κεντρική εντολή και οπωσδήποτε σε γνώση της κεντρικής ηγετικής ομάδας».
Για τον βουλευτή Ηλία Παναγιώταρο, ο μάρτυρας φέρεται να ανέφερε: «Είχε φέρει σε εμάς στολές, αλλά τα μέλη της ασφάλειας δεν μπορούσαν να τις αγοράσουν όλοι γιατί ήταν ακριβές. Στοίχιζαν περί τα 160-180 ευρώ. Όλη η διαχείριση και εν γένει εκμετάλλευση του ιματισμού είχε ο Ηλ. Παναγιώταρος ο οποίος έφερνε μεν κάποια παραστατικά, μάλλον δελτία αποστολής, αλλά δεν ξέρω εάν υπήρχαν και τιμολόγια πωλήσεως».
Επεσήμανε επίσης ότι για τις πωλήσεις μπρελόκ, σημαιών και αντικειμένων από το «εμπορικό τμήμα της κάθε τοπικής «δεν εκδίδαμε νόμιμες αποδείξεις λιανικής πώλησης αλλά κουπόνια, τα οποία παίρναμε από τα κεντρικά».
Τέλος, για την ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής ο μάρτυρας ανέφερε: «Ο Αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος αυτού. Τίποτα δεν γίνεται αν δεν το γνωρίζει ή δεν το εγκρίνει ή χωρίς να έχει υποπέσει στο γενικό πλαίσιο εντός του οποίου οφείλουν όλοι να κινούνται… Κάτω από τον Αρχηγό υπάρχει ένας στενός ηγετικός πυρήνας στον οποίο ανήκουν οι Χ. Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιάνης Λαγός και Γ. Γερμενής, όπου οι τρεις τελευταίοι αποτελούν το πειθαρχικό συμβούλιο της ΧΑ».
Νωρίτερα σήμερα απολογήθηκε και κρίθηκε προφυλακιστέος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ο 36χρονος Αθανάσιος Τσόρβας. Στην απολογία του ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι το επίμαχο βράδυ της δολοφονίας Φύσσα κινητοποιήθηκε γιατί πίστευε ότι θα πάνε για «διανομή ψαριών».
Ο 36χρονος που φέρεται να ήταν στο αυτοκίνητο του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του μουσικού, Γιώργου Ρουπακιά, αρνείται ότι βρισκόταν στο επίμαχο αυτοκίνητο και υποστήριξε ότι ενώ ήταν με το δικό του όχημα στη Λεωφόρο Θηβών λίγο πριν από τις 11.30 μ.μ. έλαβε κι αυτός μήνυμα στο κινητό του για να πάει στα γραφεία της Νίκαιας: «Φτάνοντας στη διασταύρωση “Δηλαβέρι” έλαβα μήνυμα με αποστολέα “ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ” και με περιεχόμενο “Όσοι είστε κοντά στα γραφεία και θέλετε να βοηθήσετε, ελάτε”. Σκέφτηκα ότι μας καλούσαν για να πάμε να κουβαλήσουμε ψάρια γιατί μας είχαν πει για επικείμενη διανομή».
Όπως υποστηρίζει ο κατηγορούμενος, στον δρόμο αναγνώρισε το αυτοκίνητο του Ρουπακιά και το ακολούθησε νομίζοντας και πάλι πως «κατευθύνονταν προς την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου» πλην όμως -όπως υποστηρίζει- το έχασε από μπροστά του, όταν ο Ρουπακιάς μπήκε ανάποδα στην οδό Τσαλδάρη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου