Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΚΕΔΕ: Μειωμένες οι επιχορηγήσεις κατά 12,5%

kede1
Με τις επιχορηγήσεις τους μειωμένες κατά 250 εκατ. ευρώ θα κληθούν να λειτουργήσουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) το 2014. Όπως σημειώθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η μείωση στις επιχορηγήσεις θα φθάσει το 12,5% και θα ανέλθει στα 160 εκατ. ευρώ (110 εκατ. ευρώ από τη ΣΑΤΑ και 50 εκατ. ευρώ από τις ΚΑΠ). Η μείωση αυτή, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλες μειώσεις εκτιμάται ότι θα αφαιρέσει τον ερχόμενο χρόνο από την αυτοδιοίκηση πόρους ύψους 250 εκατ. ευρώ.


Γι’ αυτό το λόγο η ΚΕΔΕ σκοπεύει να διοργανώσει έκτακτο συνέδριο το Νοέμβριο για το θέμα των οικονομικών και την αξιολόγηση των οικονομικών των δήμων, ενώ άμεσα θα επιδιώξει συνάντηση με την Ένωση Περιφερειών και ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, θα ζητήσει αύξηση του ποσού που λαμβάνουν οι δήμοι από το Πράσινο Ταμείο, από το 2,5% που είναι σήμερα στο 10%, οικονομική επιχορήγηση για ενίσχυση των κοινωνικών δομών καθώς οι νέες μειώσεις καθιστούν ιδιαιτέρως δύσκολη τη συντήρησή τους και θα διεκδικήσει διακριτή χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.

Επίσης, στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, έγινε λόγος για «προσχέδιο νομοσχεδίου-”σκούπα”» για την τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο είχε αποστείλει ο υπουργός Εσωτερικών στην ΚΕΔΕ, αλλά στη συνέχεια «πάγωσε» προσωρινά. Το νομοσχέδιο αφορά αλλαγές στον Καλλικράτη, με τροποποίηση μεταξύ άλλων διοικητικών ορίων κάποιων δήμων.

Παράλληλα διατυπώθηκαν αντιρρήσεις σχετικά με το «σπάσιμο» της Κέρκυρας σε τρεις δήμους και το «σπάσιμο» της Μυτιλήνης σε τέσσερεις δήμους. Επίσης, αρνητική είναι η ΚΕΔΕ στη ρύθμιση που προβλέπει ότι, όταν ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης σε ένα δήμο δεν εκλέγεται μετά από τρεις συνεδριάσεις, διορίζεται Συμπαραστάτης από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Κατάργηση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Επίσης, στο προσχέδιο περιλαμβάνεται κατάργηση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και ενσωμάτωση όλου του προσωπικού του στην ΚΕΔΕ. Οι εργαζόμενοι της ΚΕΔΕ σε σχετική ανακοίνωσή τους διατυπώνουν ανησυχία για τον διπλασιασμό του προσωπικού και τη δυνατότητα της ΚΕΔΕ να ανταποκριθεί στο διπλασιασμό του κόστους μισθοδοσίας. Επίσης, διερωτώνται για ποιο λόγο, εφόσον η ΚΕΔΕ τίθεται υπέρ της ενδο-δημοτικής και δια-δημοτικής κινητικότητας, δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι του ΙΤΑ να μετακινηθούν σε δήμους που έχουν πραγματικές ανάγκες. Εξάλλου εκφράζουν ανησυχία διότι προγράμματα που είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας το ΙΤΑ, θα καταλήξουν να πληρωθούν από την ΚΕΔΕ, επιβαρύνοντάς την με εκατομμύρια ευρώ. Και καταλήγουν: «Η προωθούμενη ρύθμιση για τους εργαζομένους του ΙΤΑ θα αποδειχθεί προσωρινή και ατελέσφορη καθώς και οι ίδιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης και της εφεδρείας, πράγμα που θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν επιδιωχθεί και επιτευχθεί η μετακίνησή τους σε θέσεις δήμων που έχουν πραγματικές ανάγκες».

Οι απόψεις της ΚΕΔΕ

Στις παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ στο προσχέδιο του νομοσχεδίου, που μοιράσθηκαν στους παρισταμένους, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τα Οικονομικά των δήμων: νέα χρονικά περιθώρια για το Οικονομικό Παρατηρητήριο, σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με επιχειρήσεις, απαλλαγή δημοτικών επιχειρήσεων από τον προληπτικό έλεγχο, ρυθμίσεις δανείων, απλοποίηση διαδικασιών ενοικίασης σχολικών κτιρίων, αλλαγές στο εργολαβικό όφελος, νέες διαδικασίες διαγωνισμών, ανάθεση έργων και προμηθειών, αλλαγές στις κατανομές του προγράμματος ΑΚΣΙΑ που αφορά στην οικονομική εξυγίανση των δήμων, τη χρηματοδότηση των δήμων για την εκτέλεση έργων τοπικής σημασίας και την επιβράβευση, με τη μορφή επιχορήγησης, των δήμων που επιδεικνύουν χρηστή οικονομική διαχείριση.

Επίσης, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για εργασιακά θέματα (αλλαγές όρων πρόσληψης με τα ανταποδοτικά, θέματα μετατάξεων εργαζομένων) αλλά και θέματα των αιρετών (αντιμισθίες δημοτικών συμβούλων, συνενώσεις και σπάσιμο δήμων).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου