Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Λιτότητα, περικοπές μισθών και απολύσεις στην Πορτογαλία

portugal
Το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014 κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, το οποίο προβλέπει περικοπές δαπανών ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ για το επόμενο έτος.

Με βάση το κατατεθέν νομοσχέδιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που αμείβονται με μισθό άνω των 600 ευρώ τον μήνα θα δουν τις απολαβές τους να μειώνονται από 2,5% έως 12%, μεταδίδουν πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης.
Επιπλέον, προβλέπεται και το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 2%, όπως και όσων εργάζονται σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα —πλην των νοσοκομείων— κατά τουλάχιστον 3%. Στον προϋπολογισμό προβλέπεται επίσης ένα μέτρο βάσει του οποίου θα αυξηθούν οι ώρες εργασίας στον δημόσιο τομέα από τις 35 στις 40 εβδομαδιαίως, ενώ θα υπάρξουν ακόμη περικοπές στις συντάξεις χηρείας και κατά έως και 10% σε όλες τις συντάξεις του δημοσίου οι οποίες υπερβαίνουν τα 600 ευρώ.
Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κουέλιου σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τα έσοδα από τη φορολογία κατά 2,1%, ιδίως μέσω της αύξησης των έμμεσων φόρων.
Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 4% του ΑΕΠ μέσα στο 2014, βάσει των συμφωνιών με τους διεθνείς δανειστές της (ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ) στα πλαίσια της δανειακής της διευκόλυνσης με 78 δισεκ. ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου