Τα παιδιά που μεγαλώνουν με χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες και fast food έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης από εκείνα που μεγαλώνουν με φρεσκομαγειρεμένο, σπιτικό φαγητό, προειδοποιούν επιστήμονες από το Λονδίνο.
Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 4.000 παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών, διαπιστώθηκε ότι η διατροφή στις τρυφερές ηλικίες μπορεί να επηρεάσει την νοητική ικανότητα και ανάπτυξη.
Οι επιστήμονες από το Κολέγιο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι οι γονείς με υψηλότερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση έδιναν πιο συχνά στα παιδιά τους γεύματα παρασκευασμένα με φρέσκα συστατικά και αυτό επηρέαζε θετικά το IQ των παιδιών τους.
Αντιθέτως, η χαμηλότερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση συσχετίσθηκε με πολύ υψηλότερη κατανάλωση πρόχειρων φαγητών – και αυτή, με τη σειρά της, με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης.
«Η κοινή λογική υπαγορεύει πως ό,τι τρώει ένα παιδί επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του, αλλά οι έως τώρα μελέτες επικεντρώνονταν στις επιδράσεις συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων στον δείκτη νοημοσύνης και όχι στο είδος των γευμάτων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σόφι φον Σταμ, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Goldsmiths.
Παρόμοια ευρήματα είχε τον περασμένο μήνα και μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία. Όπως έδειξε, η υγιεινή διατροφή κατά την νηπιακή ηλικία αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης, ενώ η κατανάλωση πολλών αναψυκτικών με ζάχαρη και γλυκισμάτων τον μειώνει.
Στην ηλικία των 8 ετών, ο δείκτης νοημοσύνης των παιδιών ήταν κατά 2 βαθμούς χαμηλότερος, όταν έτρωγαν πολλά πρόχειρα φαγητά, είχαν αναφέρει ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας.
ΠΗΓΗ: ygeia.tanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου