Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Μήνυμα στήριξης από Μέρκελ: «Διακρίνουμε φως στο τέλος του τούνελ»


Την στήριξή της στις ελληνικές προσπάθειες εξέφρασε ανοικτά η γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την συνάντηση που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Η κυρία Μέρκελ  επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «θα γίνουν τα πάντα ώστε η Ελλάδα να βγει από την κρίση», στέλνοντας με τον τρόπο αυτό ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές. Ταυτόχρονα, επανέλαβε την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και για πρώτη φορά έκανε λόγο για αναπτυξιακή πολιτική της χώρας.

«Με την Ελλάδα είμαστε εταίροι και προσπαθούμε να επιλύσουμε τα όποια προβλήματα υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ και επανέλαβε πως «υπάρχει πρόοδος στην Ελλάδα και στην χώρα έχουν επιτευχθεί πολλά στην χώρα».

«Είμαι πεπεισμένη πως η Γερμανία θα παραμείνει καλός φίλος και εταίρος για την Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Συνολικά συμφωνήσαμε πως παράλληλα με τα μέτρα, θα υπάρχει και έναυσμα για ανάπτυξη και θα δώσουμε στην Ελλάδα ότι είναι αναγκαίο προς αυτήν την κατεύθυνση».

«Ωστόσο, δεν είμαστε η τρόικα αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι πως μπορούμε να ασχοληθούμε με τα διμερή θέματα», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ, κάνοντας αναφορά στην ομάδα Task Force.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυρία Μέρκελ τόνισε πως o δρόμος αυτός οδηγεί σίγουρα σε επιτυχία αλλά όχι μέσα σε μία νύχτα και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι διακρίνουμε φως στο τέλος του τούνελ».

Σχετικά με την έκθεση της τρόικας, η γερμανίδα Καγκελάριος επεσήμανε πως «η δόση είναι εντελώς απαραίτητη και για το λόγο αυτό υπάρχει πίεση. Ωστόσο περιμένουμε να επιλυθούν τα προβλήματα και να δοθεί η έκθεση της τρόικας στην δημοσιότητα».

Για τις μεταρρυθμίσεις, η κυρία Μέρκελ, τόνισε πως ήδη έχουν γίνει πολλά, αλλά πρέπει να συνεχιστούν οι αλλαγές κυρίως στον τομέα της φορολογίας και της αυτοδιοίκησης.

«Ελπίζω και εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ», πρόσθεσε.

«Η δομή της Ελλάδας χτίζεται από την αρχή», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και συμπλήρωσε: «Εγώ δεν είμαι εδώ για να δώσω βαθμούς αλλά για να ενημερωθώ και να στηρίξω τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις».

Αντώνης Σαμαράς: Εχθρός μας είναι η ύφεση

«Υποδέχομαι σήμερα σε μια φίλη την κυρία Μέρκελ. Δεν είναι η πρώτη φορά που μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε. Στη συνομιλία κυριάρχησε η ειλικρίνεια, η αλληλεγγύη και η αίσθηση ότι μπορούμε ννα ξεπεράσουμε και το ελληνικό πρόβλημα και το ευρωπαϊκό», υποστήριξε στις δηλώσεις του ο Αντώνης Σαμαράς.

«Από την πλευρά μου, είπα στην κυρία Μέρκελ πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να βγει από την κρίση», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε πραγματικότητα τις δεσμέυσεις που έπρεπε να έχουν γίνει καιρό. 

«Ο λαός ματώνει αυτή την στιγμή αλλά είναι αποφασισμένος να μείνει στο ευρώ», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε σελίδα στην χώρα».

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σαμαράς παρουσιάστηκε αισιόδοξος πως όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται τους αγώνες και τις προσπάθειες ώστε να τερματιστεί η κρίση ενώ για την παραμονή της ελλάδας στο ευρώ, τόνισε πως όλες οι χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν τις θυσίες των πολιτών που επιθυμεί το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

«Εχθρός μας είναι η ύφεση», επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Tαυτόχρονα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως «η επαφή της Ελλάδας με την Γερμανία είναι πολύ σημαντική και θα φέρει μόνο κέρδη για την χώρα μας».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου