Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Συναγερμός στο Μαξίμου-Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις


Αγωνία, προβληματισμός και συγκρατημένη αισιοδοξία είναι τα μηνύματα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει των εξαιρετικά κρίσιμων εξελίξεων για την Ελλάδα έως τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση καλείται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας και να κλείσει το επώδυνο πακέτο μέτρων που θα αλλάξει μια για πάντα την εικόνα της Ελλάδας.

Οι 89 δράσεις που μας έχουν ζητήσει να ολοκληρώσουμε μπορεί να έχουν περιοριστεί στις 35, αλλά είναι σαφές ότι ο χρόνος είναι ελάχιστος για να κλειδώσουν όλα τα μέτρα της διετίας 2013- 2014.

Η Τρόικα επιμένει σε μέτρα 9 δισ ευρώ, φοβούμενη νέες δημοσιονομικές αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων.

Στο οικονομικό επιτελείο δεν κρύβουν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν ως τα μέσα Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι έως τότε πρέπει να έρθει στην Ελλάδα και η υπερ-δόση των 31,5 +5 δις. ευρώ

Ο προβληματισμός όλων είναι επαρκεί ο χρόνος έως τις 18 Οκτωβρίου, για να κλείσει η κυβέρνηση όλες τις εκκρεμότητες, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός και ο προβληματισμός είναι διπλός:


1. Να καθυστερήσει η υπερ-δόση και να πάει για το Δεκέμβριο, κάτι που ο κ. Σαμαράς δε θέλει να σκέφτεται, καθώς θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα στην πραγματική οικονομία.

2. Να προκληθεί ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή ενόψει της ψήφιση του σκληρού πακέτου στη Βουλή, λόγω του ότι υπάρχουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που προσανατολίζονται να το καταψηφίσουν.

Όλα αυτά δημιουργούν την αίσθηση ότι δρομολογούνται ραγδαίες εξελίξεις, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να βρίσκεται με το όπλο παρά πόδα


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου