Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Η Στάζι “στοιχειώνει” τη Μέρκελ


Ως πρώην Ανατολικογερμανίδα, η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει τα περιθώρια να επικαλεστεί άγνοια για την ύπαρξη και τον ρόλο της Στάζι, της μυστικής υπηρεσίας του καθεστώτος που παρασύρθηκε από την Πτώση του Τείχους. Αποτελεί μια πτυχή του παρελθόντος της, που θα ήθελε να ξεχάσει, μόνο που φαίνεται ότι η Ιστορία έχει τον τρόπο της να εκδικείται.

Μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του εκλεκτού της, Κρίστιαν Βουλφ λοιπόν, η Γερμανίδα Καγκελάριος υποχρεώνεται ουσιαστικά να υποστηρίξει για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκείνον στον οποίο είχε γυρίσει την πλάτη στην εκλογή του 2010επειδή τον είχαν προτείνει οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι.
Ο επόμενος Πρόεδρος της Γερμαντικής Δημοκρατίας θα λέγεται Γιοαχίμ Γκάουκ. Είναι 72 ετών, προέρχεται από την Ανατολική Γερμανία, διετέλεσε ιερέας καθώς και πολιτικός ακτιβιστής. Η πιο ενδιαφέρουσα παράγραφος του βιογραφικού του ωστόσο, είναι εκείνη που αναφέρεται στη ζωή μετά την Ενοποίηση. Τότε που υπήρξε ο διαχειριστής των αρχείων της Στάζι, κάτι που τον έκανε εξαιρετικά γνωστό και δημοφιλή.
Σύμφωνα και με τα τελευταία γκάλοπ, η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών θα ήθελε να δει τον Γκάουκ στην Προεδρία της Γερμανίας. Ακόμη και παρά τη θέληση της Μέρκελ, η οποία κατάλαβε ότι είχε έρθει και για εκείνη η στιγμή να κάνει την ανάγκη… φιλοτιμία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου