Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Πώς θα αποζημιωθούν οι αποταμιευτές-ομολογιούχοι


Για την πραγματική ζημιά που υφίστανται - και όχι για ολόκληρο το ποσοστό του "κουρέματος" - θα αποζημιωθούν οι αποταμιευτές κάτοχοι ομολόγων, που μπαίνουν υποχρεωτικά στο PSI. Η αποζημίωση θα δίνεται για τίτλους αξίας μέχρι 100.000 ευρώ. Θα προσδιορίζεται κατά περίπτωση και θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ τιμής κτήσης και αξίας που απομένει μετά το haircut (46,5%)


 Αυτό σημαίνει ότι όποιοι αποταμιευτές έχουν αγοράσει ομόλογα στην ονομαστική τους αξία, όταν εκδόθηκαν, θα παίρνουν ως αποζημίωση το 53,5% αυτής της αξίας - όσο δηλαδή χάνουν με το "κούρεμα".

Η βάση υπολογισμού είναι το 46,5% που παίρνει ο ομολογιούχος μετά το haircut: Οποιος έχει αγοράσει λογουχάριν στο 70% της ανομαστικής αξίας, θα πάρει τη διαφορά μεταξύ 70%-46,5%, δηλαδή θα αποζημιωθεί με το 23,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχει.

Ως προς τη συνολική αξία ομολόγων επί της οποίας θα καλυπτεται η απώλεια του αποταμιευτή, δεν έχει ληφθει τελική απόφαση. Το πιθανότερο είναι να μπει πλαφον 100.000 ευρώ ανα φυσικό πρόσωπο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου