Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Η πορεία των δύο γαλάζιων "μεταγραφών"



Ο Σπυρίδων-Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μαυρουδής/Μάκης Βορίδης είναι δύο καθαρόαιμοι ιδεολόγοι του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ), μιας πολιτικής παράταξης που κινήθηκε συστηματικά στον χώρο της Ακροδεξιάς (καλύτερα: της λαϊκιστικής ριζοσπαστικής Δεξιάς, σύμφωνα με τον ορισμό του καθηγητή....
Κας Μούντε στο βιβλίο του «Λαϊκιστικά ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα στην Ευρώπη», εκδ. Επίκεντρο). Οι πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και, κυρίως, η ψήφος τους υπέρ του νέου Μνημονίου, σε αντίθεση με τη γραμμή που προέκρινε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ήταν η βασική τους ευκαιρία - και την άδραξαν. Η προσχώρησή τους στη Νέα Δημοκρατία θα τους χαρίσει ένα πιο θεσμικό, πιο συναινετικό προφίλ πολιτικού. Ωσπου να φτάσουν εδώ, πάντως, η διαδρομή τους είχε πολλά σκαμπανεβάσματα - πολλά από τα οποία στις παρυφές του εθνικιστικού trash.

Πολιτικά, ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι παιδί του Καρατζαφέρη. Προφανώς, ο αρχηγός του ΛΑΟΣ τον είχε δει και θαυμάσει στην τηλεόραση, όπου για πολύ καιρό δέσποζε ως πλασιέ βιβλίων (όπως άλλωστε και ο συνάδελφός του Κυριάκος Βελόπουλος), τα οποία προπαγάνδιζε με βραχνή φωνή, συχνά σε κατάσταση σχεδόν έκστασης, μαζί με τον αδελφό του Λεωνίδα στην εκπομπή του Τηλεάστυ «Ελλήνων έγερσις». Οπαδός μιας εθνεγερτικής ρητορικής που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη μέτρου, έχει πει κατά καιρούς πράγματα που θα μπορούσαν να είναι σπουδαία τεκμήρια σε μια ανθολογία της άμετρης μπαρούφας στο όνομα της δήθεν προσήλωσης στα εθνικά ιδεώδη. Ενδεικτική είναι η φράση με την οποία αξιολογούσε τους μεγάλους διανοουμένους του «διαχρονικού Ελληνισμού» στις 17.3.2006: «Οι γίγαντες του ελληνικού πνεύματος είναι ο Σωκράτης, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Ιωάννης Μακρυγιάννης και ο Σαράντος Καργάκος».

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο κανονικός) θρυλείται ότι κάποτε είχε αποκαλέσει βουστάσιο την άκρα Δεξιά - και το λαϊκό ριζοσπαστικό τμήμα της και τα χουντικά σταγονίδια και τους εξτρεμιστές. Για να δείξει, μάλιστα, ότι ελέγχει το παιχνίδι έλεγε ότι το έχει κλειδωμένο το βουστάσιο. Στις ημέρες μας δεν υπάρχει κλειδαριά να κρατήσει κανέναν κλειδωμένο. Κάπως έτσι ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης βρέθηκαν από τ' αλώνια στα σαλόνια.
Σημείωση: Στοιχεία για αυτό το σημείωμα έχουν ληφθεί από το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά «Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη» (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2010).


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου