Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

«Βενιζέλος, ο νέος ισχυρός άντρας» στην Ελλάδα

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις και τα σχόλια στις ηλεκτρονικές σελίδες των γαλλικών εντύπων, για τον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης. Η Le Figaro γράφει στην ιστοσελίδα της: «Σε μια τελευταία προσπάθεια να επιλύσει την πολιτική κρίση στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την Παρασκευή το σχηματισμό μιας νέας κυβερνητικής ομάδας».

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι «αν η νέα ομάδα δεν μπορέσει να επιλύσει την κρίση, τότε η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να σταθεί. Απομένει να αποδειχθεί αν αυτό το παιγνίδι της μετακίνησης θέσεων, θα αρκέσει για να ηρεμήσει την οργή του δρόμου».

Σχετικά με το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «πριν να μπει στην ομάδα Παπανδρέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, 54 χρονών, είχε θητεύσει σε πολλές υπουργικές θέσεις...Από εδώ και στο εξής η ευθύνη του θα είναι να περιορίσει την οικονομική και κοινωνική κρίση και να διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της χώρας».

«Εν μέσω κρίσης, νέος υπουργός οικονομικών στην Ελλάδα ", γράφει η εφημερίδα Le Monde, τονίζοντας ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος «αναλαμβάνει θέση κλειδί, σε μια στιγμή όπου η Αθήνα διέρχεται μια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση άνευ προηγουμένων διαστάσεων. Ενδεικτικό του πόσο κεντρική θέση έχει ο κ. Βενιζέλος είναι το γεγονός ότι αναλαμβάνει και την θέση του αντιπροέδρου».

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο κ. Βενιζέλος έχει κάνει ένα μέρος των σπουδών του στη Γαλλία και ότι είχε διαχειριστεί τις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Το δημοσίευμα αναφέρει για τον Γ. Παπακωνσταντίνου ότι έχαιρε εκτιμήσεως στο εξωτερικό, αλλά του ασκούσε κριτική η βάση του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε στην Ελλάδα. Στο νέο κυβερνητικό σχηματισμό, αναλαμβάνει ένα πόστο όπου θα εκτίθεται πολύ λιγότερο.

«ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο νέος ισχυρός άνδρας της ελληνικής κυβέρνησης» λέει στην ηλεκτρονική του σελίδα το πολιτικό περιοδικό Nouvel Observateur. Το δημοσίευμα έχει σαν υπότιτλο: «Βενιζέλος, πρώην υπουργός Άμυνας και αντίπαλος του Γ. Παπανδρέου, γίνεται υπουργός Οικονομικών». Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, της οποίας μειώθηκαν τα χαρτοφυλάκια, χαρακτηρίζεται από τον αρθρογράφο, ως «ουσιαστικός» και «καθοριστικός για το μέλλον της Ελλάδας».

Η εφημερίδα Le Parisien σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην ηλεκτρονική της σελίδα, ότι ο πρωθυπουργός ήταν αντιμέτωπος με τις αντίρροπες πιέσεις των πιστωτών και του δρόμου, αλλά και με δεδομένη την άρνηση του αρχηγού του βασικού κόμματος της δεξιάς αντιπολίτευσης. Στο δημοσίευμα σημειώνεται, επίσης, η ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου ότι θα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο για τη νέα κυβέρνηση.

Δίνεται, παράλληλα, δήλωση του Ζαν Πιερ Ζουαγιέ (Jean Pierre Joyet) προέδρου της γαλλικής αρχής των χρηματοπιστωτικών αγορών (AMF) αλλά και πρώην υφυπουργού αρμόδιου για τα ευρωπαϊκά θέματα, ο οποίος αναφέρει ότι «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα έλυνε τίποτε και θα μπορούσε να σημάνει την αρχή του τέλους της ευρωζώνης».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου