Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Τι είπαν στον Σαμαρά οι Ευρωπαίοι

Με τη φράση «επειγόντως συνεργάσιμος», υποδέχθηκαν τον πρόεδρο της ΝΔ τόσο ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρ. Φιγιόν όσο και οι ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι Χ. βαν Ρομπάι και Ζ. Μπαρόζο. Οι δυο αυτές λέξεις αποτυπώνουν πλήρως και το κλίμα το οποίο συνάντησε ο Α. Σαμαράς σε Παρίσι και Βρυξέλλες, αλλά και τα όσα συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες στα ραντεβού τα οποία -σημειωτέον- ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε.


Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικούς παράγοντες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κεντροδεξιός Ζ. Μπαρόζο, ήταν από τους πλέον απόλυτους στο θέμα της εθνικής συνεννόησης. Εθεσε ούτε λίγο - ούτε πολύ ως προϋπόθεση επιτυχίας της προσπάθειας της χώρας τη συνεννόηση των δύο μεγάλων πολιτικών δυνάμεων.

Υπεραμύνθηκε του μνημονίου και εξήγησε στον Α.Σαμαρά ότι είναι δύσκολο να καταβάλλει ο ίδιος προσπάθειες να πείσει τα κόμματα άλλων χωρών, και την ίδια ώρα στην Ελλάδα να μην υπάρχει συμφωνία ούτε στα βασικά.

Όπως σημειώνει σήμερα το «Έθνος», το ίδιο αυστηρός φάνηκε και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρ. Φιγιόν, ο οποίος επεσήμανε ότι η κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι εθνική και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από τα πολιτικά κόμματα. Ο γάλλος πρωθυπουργός μάλιστα θεώρησε σκόπιμο, μετά τη συνάντηση, να εκδώσει ανακοίνωση για να μην υπάρξει καμία παρερμηνεία. «Χρειάζεται πολιτική υπευθυνότητα», σημείωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, κάτι που ερμηνεύθηκε από τη ΝΔ ως... ευχή και όχι ως σύσταση.

Ο Χ. βαν Ρομπάι χρησιμοποίησε διπλωματική γλώσσα, αλλά ήταν το ίδιο συγκεκριμένος με τους υπόλοιπους. Τόνισε ότι η υπόθεση της Ελλάδας αποτελεί «στοίχημα» για όλη την Ευρώπη και πως προϋπόθεση για την επιτυχία των στόχων που έχουν τεθεί είναι η συναίνεση από την πλευρά του ελληνικού κεντροδεξιού κόμματος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου