Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

'Σχέδιο ΜΑΡΣΑΛ΄ για την Ελλάδα ζητά ο Μάρκους Φέμπερ



Η ομάδα ευρωβουλευτών της συντηρητικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU Βαυαρίας ζητά να εκπονηθεί ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» με χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι...

νέα αναπτυξιακή ώθηση για την Ελλάδα. Γι' αυτό και προτείνουμε ένα Σχέδιο Μάρσαλ. Σ' αυτό μπορούν να αξιοποιηθούν αδιάθετοι πόροι των Βρυξελλών», είπε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του CSU Μάρκους Φέρμπερ, στην εφημερίδα «Die Welt». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ομάδα ευρωβουλευτών του CDU, η Ελλάδα μέχρι το Μάιο του 2011 εκταμίευσε μόλις το 22% των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ που έχει στη διάθεσή της για το διάστημα 2007-2013. Βάσει των υπολογισμών αυτών, μένουν αδιάθετα 16 δισ. ευρώ. Ο λόγος που δεν έχουν εκταμιευτεί δεν είναι μόνο οι διοικητικές αδυναμίες της Ελλάδας, αλλά και η αναγκαία συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων από την Αθήνα, που αδυνατεί αυτή τη στιγμή να διασφαλίσει. 

Οι ευρωβουλευτές του CSU προτείνουν ωστόσο τα κεφάλαια αυτά να μην τα διαχειριστεί η Αθήνα, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα ελέγχει και τα αναπτυξιακά προγράμματα. Κατά της ήπιας αναδιάρθρωσης ο διοικητής της Commerzbank Έντονες επιφυλάξεις διατυπώνει ο διοικητής της Commerzbank Μάρτιν Μπλέσινγκ στη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε μία λύση για την κρίση χρέους της Ελλάδας. «Έχουμε να κάνουμε με ένα ζήτημα εμπιστοσύνης. Τελευταία λέγαμε: μέχρι το 2013 δεν θα συμπεριληφθούν δανειστές στην εξυγίανση της Ελλάδας. Δεν ισχύει πλέον. 

Αυτό δεν συμβάλλει ιδιαίτερα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών», λέει ο κ. Μπλέσινγκ σε προδημοσίευση συνέντευξής του στην κυριακάτικη εφημερίδα «Welt am Sonntag» που θα κυκλοφορήσει αύριο. Με την τοποθέτησή του αυτή ο κ. Μπλέσινγκ παίρνει αποστάσεις από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ, ο οποίος δήλωσε ανοιχτός στην πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε για επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων. Ο κ. Μπλέσινγκ σημειώνει ότι η Ελλάδα αποτελεί το 2,3% της Ευρωζώνης και αυτό «σχετικοποιεί πολλά», όπως λέει. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα παραιτηθεί κανείς από τη διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν μοιραία», εκτιμά ο διοικητής της Commerzbank. 

Προβάλλει δε τον κίνδυνο απώλειας της εμπιστοσύνης των δανειστών στα κράτη, λέγοντας ότι «προφανώς διασαλεύεται η πεποίθηση ότι τα κράτη είναι ιδιαίτερα σίγουροι οφειλέτες». Σημειώνεται ότι η Commerzbank έχει στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα αξίας 2,9 δισ. ευρώ και είναι η δεύτερη κατά σειρά γερμανική τράπεζα μετά την κρατικοποιημένη Hypo Real Estate. To δημόσιο είναι βασικός μέτοχος της Commerzbank με ποσοστό 25%.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου