Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Μανιφέστο Βενιζέλου με...άρωμα Ζαππείου 2007 - Με 180 το Μεσοπρόθεσμο

Για να πιάσουν τόπο οι θυσίες των πολιτών «πρέπει να βάλουμε πάτο στο βαρέλι», εκτιμά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

Στο ερώτημα, αν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε όσους υπουργούς χειρίστηκαν την πρώτη δανειακή σύμβαση με την τρόικα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απαντά: «Η δημοκρατία είναι συνυφασμένη με την ευθύνη και το κόστος.

Δεν υπάρχει δημοκρατική ασυλία. Είναι άλλη η ευθύνη του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών που έχουν άμεση επαφή με χειρισμούς και άλλη η ευθύνη ενός υπουργού σε μη σχετικό υπουργείο». Συμπληρώνει δε, πως το μείζον δεν είναι η τύχη ενός κυβερνητικού στελέχους, αλλά να μην παραμείνει η χώρα σε κρίση επί μακρόν.

Ο κ. Βενιζέλος εκφράζει την εκτίμηση πως το Μνημόνιο θα πετύχει τελικά τους στόχους του, ενώ ζητά από τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες που χρειάζεται για να «σταλούν μηνύματα που να αλλάζουν την ατμόσφαιρα».

Εκφράζει την εκτίμηση πως ο σκληρός πυρήνας του προγράμματος θα κρατήσει μέχρι το 2015, κρούει όμως τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, όπως λέει, για τις επόμενες δεκαετίες απαιτείται πιστή εφαρμογή της εξίσωσης, που είναι «υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, βατό επιτόκιο δανεισμού και πρωτογενή πλεονάσματα».

Οσον αφορά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Βενιζέλος, τονίζει χαρακτηριστικά πως «οι αποφάσεις αυτές είναι τόσο κρίσιμες και τόσο πολύπλοκες, που καθεμία πρέπει να έχει τη μορφή νόμου, γιατί αλλιώς δημιουργούνται τεράστιες διοικητικές και νομικές δυσχέρειες, ενώ υπάρχει - ας μην το κρύβουμε - και ζήτημα ευθύνης για τα πρόσωπα που θα πάρουν τις σχετικές αποφάσεις. Αρα μόνο με τη Βουλή και τη μορφή νόμου λύνονται τα θέματα αυτά».

Σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, επισημαίνει πως η «κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει να επικυρωθεί πολιτικά από 180 βουλευτές», ενώ όσον αφορά στο δημοψήφισμα επισημαίνει πως δε νοείται δημοψήφισμα με «απλουστευτικό, παραπειστικό ή αυτονόητο ερώτημα που λειτουργεί μόνο ως υποκατάστατο των εκλογών και ως μηχανισμός έμμεσης άντλησης νομιμοποίησης».

Τέλος, αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του υπουργού για τον Γιώργο Παπακωσταντίνου. «Ας μιλήσουμε καθαρά. Δεν πρόκειται να αναφερθώ δημόσια σε θέματα που ανήκουν στη σφαίρα της αποκλειστικής αρμοδιότητας και ευθύνης του πρωθυπουργού. Αλλά υπάρχουν ορισμένα τόσο προφανή και αυτονόητα πράγματα που δεν νομίζω ότι χρειάζεται να τα συζητάμε», δηλώνει χαρακτηριστικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου