Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Έρχεται κούρεμα δανείων και καρτών

Σε ρυθμίσεις προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των «κόκκινων» δανείων και πιστωτικών καρτών θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα πολλά τραπεζικά ιδρύματα. Η αύξηση της ανεργίας, οι μειώσεις των….


μισθών και οι αυξημένες φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις των πολιτών οδηγούν σε διαρκή ανοδική πορεία του δείκτη των καθυστερούμενων δανείων. Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, ο δείκτης καθυστερήσεων προσέγγισε το 30%. Συγκεκριμένα, το ποσοστό καθυστερούμενων δανείων ανά τράπεζα, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις του α” εξαμήνου του 2013, ανήλθε σε 25,4% για την Εθνική, σε 26,4% για τη Eurobank, σε 33% για την Πειραιώς και σε 33,5% για την Alpha Bank. Με τα δεδομένα αυτά σχεδιάζονται ρυθμίσεις.
Στα νέα προγράμματα ρυθμίσεων θα «κουρεύονται» οι επιπλέον τόκοι, ενώ οι συνεπείς δανειολήπτες, που θα πληρώνουν στην ώρα τους τις δόσεις του ρυθμισμένου δανείου, θα έχουν πρόσθετο «κούρεμα» σε τμήμα των τόκων στο τέλος κάθε έτους. Στα στεγαστικά δάνεια η πλέον διαδεδομένη ρύθμιση είναι η μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, σε συνδυασμό με μείωση του επιτοκίου. Στα καταναλωτικά και τις πιστωτικές κάρτες, που είναι οι χειρότερες περιπτώσεις , καθώς είχαν δοθεί χωρίς εξασφαλίσεις, το ποσοστό των «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων ξεπερνά ακόμα και το 50%.
Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στην κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών ανάλογα με το προφίλ τους, ώστε τα ρυθμισμένα δάνεια να μη «σκάνε» και πάλι ύστερα από 12-18 μήνες. Στα καταναλωτικά δάνεια γίνεται «πακετάρισμα» όλων των οφειλών που βρίσκονται στην ίδια τράπεζα με προσημείωση ακινήτου και με επιτόκιο στα επίπεδα του 5%. Στα καταναλωτικά που ρυθμίζονται και υπάρχει προσημείωση ακινήτου εκτός από το χαμηλό επιτόκιο (5% με 6%) αυξάνεται και η διάρκεια αποπληρωμής στα 10 ή 15 χρόνια, οπότε η μηνιαία δόση μειώνεται αισθητά.
Οσον αφορά τις πιστωτικές κάρτες, γίνεται και «κούρεμα», το οποίο αφορά κυρίως τους τόκους που ανακεφαλαιοποιούνται, όταν μια κάρτα βρίσκεται σε καθυστέρηση.
Ολες οι τράπεζες προχωρούν σε «κούρεμα» και σε επιχειρηματικά δάνεια, το οποίο όμως δεν υπερβαίνει το 15-20% της οφειλής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου