Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου κινούν και τα οχήματά μας

DEPA
Στην εποχή μας, το φυσικό αέριο παίζει ήδη ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα. Τις τελευταίες δεκαετίες κερδίζει συνεχώς μερίδιο αγοράς, με αποτέλεσμα από το 15,6% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας που κάλυπτε το 1965, να έχει φτάσει σήμερα στο 24%.

Το φιλικό προς το περιβάλλον, άφθονο και κυρίως εξαιρετικά αποδοτικό και οικονομικό καύσιμο εισήλθε στην ελληνική αγορά, στο πλαίσιο μιας σημαντικής επένδυσης εκ μέρους της ΔΕΠΑ. Αρχικά, χρησιμοποιείτο στο βιομηχανικό τομέα, καθώς και στην ηλεκτροπαραγωγή, καλύπτοντας έως σήμερα σχεδόν το 30% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.
Σε μικρό χρονικό διάστημα, και χάρη σε ένα στρατηγικό σχέδιο και πρόγραμμα επενδύσεων, η χρήση του φυσικού αερίου έφτασε και σε σημαντικό αριθμό νοικοκυριών και μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Χάρη στην αποδοτικότητά του, την ευκολία στη χρήση του και τη μεγάλη ποικιλία των εφαρμογών του, τόσο στον επαγγελματικό, όσο και στον οικιακό τομέα, η εξάπλωση της χρήσης του αναμένεται ότι θα συνεχίσει να επιταχύνεται στο μέλλον.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει ήδη παρατηρηθεί στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του εξωτερικού. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, τα τρία τέταρτα της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στον εμπορικό και οικιακό τομέα καλύπτονται με καύσιμο το φυσικό αέριο, έχοντας ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη οικονομία για τους πολίτες, καθαρότερο περιβάλλον.
Τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου, δηλαδή η αφθονία του, η ποικιλία των χρήσεών του, το περιβαλλοντικό του προφίλ, η αποδοτικότητά του – που επιτρέπει εξοικονόμηση πόρων και χρημάτων – έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του ενδιαφέροντος, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό επίπεδο, για μία ακόμα χρήση του, σχετικά άγνωστη στη χώρα μας.
Σε ότι αφορά την κίνηση οχημάτων, ως καύσιμο, το φυσικό αέριο μας δίνει τη δυνατότητα να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο και τη βενζίνη. Ταυτόχρονα, ωθεί τη μετάβαση σε μία οικονομία με χαμηλότερες εκπομπές CO2, χωρίς ωστόσο να προϋποθέτει περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις μεταφορές μας.
Για λόγους πρακτικότητας και τεχνολογίας, το φυσικό αέριο κίνησης είναι συμπιεσμένο (compressed natural gas – CNG). Σημειώνεται δε, ότι δεν πρέπει να συγχέεται με το υγραέριο (LPG), του οποίου τα χαρακτηριστικά είναι εντελώς διαφορετικά.
Τα οχήματα φυσικού αερίου θεωρούνται ως τα καθαρότερα, μαζί με τα αυτοκίνητα «μηδενικών» εκπομπών (ηλεκτρικά, υδρογόνου) – τα οποία ωστόσο ενέχουν ακόμα σοβαρούς τεχνολογικούς περιορισμούς, καθώς και περιορισμούς στις απαραίτητες υποδομές.
Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του φυσικού αερίου στην αυτοκίνηση, τόσο μικρών, όσο και μεγάλων, οχημάτων είναι:
  • Χαμηλό κόστος καυσίμου: Το φυσικό αέριο είναι σημαντικά φθηνότερο από το diesel και τη βενζίνη
  • Ισχύς κινητήρα: Ο κινητήρας φυσικού αερίου είναι εξίσου ισχυρός με τον κινητήρα της βενζίνης
  • Μικρότερη φθορά του κινητήρα: Λόγω της καθαρής καύσης, οι κινητήρες φυσικού αερίου έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από εκείνους του πετρελαίου και της βενζίνης
  • Ασφάλεια καυσίμου και πολύ προηγμένη, σύγχρονη τεχνολογία
Το γέμισμα δε ενός οχήματος με φυσικό αέριο σε ένα πρατήριο είναι εξίσου απλό, όσο το γέμισμα ενός αυτοκινήτου με βενζίνη ή diesel, και ολοκληρώνεται σε μόλις λίγα λεπτά. Έτσι, στην Ελλάδα, εκφράζεται πολύ έντονο ενδιαφέρον ως προς τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων εκ μέρους των καταναλωτών, με στόχο τη μείωση του κόστους μετακίνησης.
Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι ο τομέας του φυσικού αερίου ως καύσιμο κίνησης θα παρουσιάσει εξαιρετική αύξηση στο άμεσο μέλλον. Η ΔΕΠΑ ήδη κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς προωθώντας το FISIKON, δημιουργεί την απαραίτητη υποδομή, που θα επιτρέψει τον ολοένα και πιο εύκολο ανεφοδιασμό οχημάτων φυσικού αερίου, επιταχύνοντας εν τέλει την ανάπτυξη του τομέα.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο προώθησης του FISIKON,  η ΔΕΠΑ – σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ – υλοποιεί σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη του δικτύου πρατηρίων, το οποίο εξελίσσεται εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2013. Οι πιο πρόσφατοι σταθμοί που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο της χώρας, βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, στο Δήμο Πυλαίας, επί της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, και στην Αθήνα, στο Δήμο Κηφισιάς, επί της λεωφόρου Κηφισίας.
Η ανάπτυξη του δικτύου τροφοδοσίας φυσικού αερίου κίνησης σε συνδυασμό με τη συνεχώς αυξημένη διαθεσιμότητα οχημάτων – Δ.Χ. και Ι.Χ. – με κινητήρες φυσικού αερίου, αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στη δημιουργία μίας νέας αγοράς στον τομέα της αυτοκίνησης, και στην ανάπτυξη της οικονομίας συνολικότερα.
Σε όλον τον κόσμο, η χρήση του φυσικού αερίου στην κίνηση οχημάτων είναι πολύ διαδεδομένη. Στην Ευρώπη μόνο, υπάρχουν περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια οχήματα φυσικού αερίου, από τα οποία περισσότερα από τα μισά κυκλοφορούν στη γειτονική μας Ιταλία, μία χώρα με εξαιρετική αυτοκινητιστική κουλτούρα και παράδοση. Με το FISIKON, η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στη λεωφόρο της οικονομικής, φιλικής προς το περιβάλλον, απεξαρτημένης από το πετρέλαιο και τεχνολογικά προηγμένης, μετακίνησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου