Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Γιώργος: Η έξοδος από την κρίση απαιτεί αλλαγή

George-Papandreou
Με δήλωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε σε δημόσια παρέμβαση για το θέμα της Διαύγειας.
Αναλυτικά, η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου έχει ως εξής:

“Η διαφαινόμενη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την υποχρεωτική ανάρτηση των αποφάσεων της Κυβέρνησης και της Διοίκησης στην ιστοσελίδα της Διαύγειας, προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα.
Και τούτο, γιατί μια τέτοια απόφαση επιφέρει πλήγμα στη Δημοκρατία και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Βάλει ευθέως εναντίον της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της συμμετοχής του πολίτη στη λήψη των αποφάσεων που τον αφορούν.Καταργεί μια βασική δημοκρατική κατάκτηση αποτέλεσμα αγώνων, που αποτέλεσε και εντολή του Ελληνικού λαού στις εκλογές, στις 4 Οκτώβρη 2009.
Η Διαύγεια απαντά στην ανάγκη να περάσουμε ταχύτατα στην ψηφιακή εποχή στην Δημόσια Διοίκηση. Πράγμα αναγκαίο, εάν θέλουμε να ξεφύγουμε επιτέλους από την πολυνομία, την επικάλυψη αρμοδιοτήτων, τις αθέμιτες αποφάσεις που πολλές φορές υποκρύπτουν πελατειακές εξαρτήσεις ή ακόμα και διαφθορά, καθώς και τον κρατικό συγκεντρωτισμό.
Όλα αυτά που αποτέλεσαν βασική αιτία της αναποτελεσματικότητας και της σπατάλης του κρατικού μηχανισμού. Όλα αυτά που αποτέλεσαν ισχυρά εμπόδια στη θεμελίωση ενός κράτους δικαίου, στην αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη, την επιχειρηματικότητα και τις αναγκαίες επενδύσεις στη χώρα μας.
Η “Διαύγεια” αποτέλεσε μαζί με όλες τις διαδικασίες του Open.gov, μια μεγάλη τομή η οποία έτυχε αναγνώρισης και διεθνώς. Αποτέλεσε και αποτελεί στοιχείο προβληματισμού και δημοκρατικού διαλόγου σε Κυβερνήσεις, Οργανισμούς, Πανεπιστήμια. Η καινοτόμα αυτή πολιτική έχει πια μιμητές σε όλο και περισσότερες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.
Απέδωσε σημαντικά οφέλη στην προσπάθεια για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.
Ας μην ξεχνάμε ότι, στις ΗΠΑ, η έλλειψη διαφάνειας στον τραπεζικό τομέα έφερε την κατάρρευση της Wall St., ενώ στην Ελλάδα, η έλλειψη διαφάνειας ακόμα και στην καταγραφή του ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2009, έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Η οριστική έξοδος της χώρας από την κρίση απαιτεί την αλλαγή της χώρας.
Απαιτεί μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με δημοκρατικό – προοδευτικό πρόσημο, απαιτεί ανατροπή αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών, ακόμα και κατεστημένων συμφερόντων, που κρατούν τη χώρα δέσμια στο παρελθόν, απαιτεί να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο που μας κρατά ομήρους του πελατειακού κράτους, απαιτεί τον πολίτη συμμέτοχο, πρωταγωνιστή στη λήψη των αποφάσεων που τον αφορούν.
Σήμερα, με την σκέψη να προχωρήσει σε απόφαση για ολική ή μερική κατάργηση της “Διαύγειας’, η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί όλα αυτά που αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις και για την αντιμετώπιση και των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πολίτης.
Επιχειρεί να καταργήσει με συνοπτικές διαδικασίες μια σημαντική τομή στη δημόσια ζωή τη στιγμή που απαιτείται το αντίθετο: άμεση συνέχιση και εμβάθυνση των μεγάλων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.
Η σθεναρή υποστήριξη της επαναστατικής τομής της Διαύγειας από πλήθος κόσμου που προέρχεται από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας, αποδεικνύει ότι οι Έλληνες διψάνε για πραγματικές αλλαγές και στηρίζουν κάθε πολιτική απόφαση που ενισχύει την διαφάνεια, την ευνομία, τη Δημοκρατία.
Οποιαδήποτε σκέψη που επιφέρει πλήγμα στη Διαύγεια, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν, πολύ περισσότερο από κάθε δημοκράτη πολίτη.
Η ευθύνη για την απόφαση αυτή βαρύνει την κυβέρνηση. Ευθύνη έχει και προσωπικά ο Πρωθυπουργός της χώρας.
Ας αναλάβουν την ευθύνη και για την αναίρεσή της.
Σε ό,τι με αφορά, προτείνω από τώρα, να καταστεί συνταγματική επιταγή η κατοχύρωση της Διαύγειας – με την ευκαιρία της επόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης”.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου