Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ο Κάμερον επιμένει σε δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ

cameron
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε τις εθνικές εκλογές του 2015 ως μια επιλογή μεταξύ του κόμματός του, των Συντηρητικών, που είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας, και της αντιπολίτευσης των Εργατικών, που όπως είπε τάσσονται εναντίον των επιχειρήσεων.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του κόμματός του στο Μάντσεστερ ο Κάμερον έθεσε την οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας στο επίκεντρο της προσπάθειάς του να επανεκλεγεί.
«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τον απαράβατο κανόνα της βρετανικής πολιτικής: οι Εργατικοί καταστρέφουν την οικονομία μας και εμείς οι Συντηρητικοί την διορθώνουμε», δήλωσε ο Κάμερον στο συνέδριο.
Καλώντας τους ψηφοφόρους να δώσουν σε εκείνον και το κόμμα του την ευκαιρία να «ολοκληρώσουμε το έργο» της ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας, ο βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η κρίση χρέους δεν έχει τελειώσει, επισημαίνοντας ότι η χώρα εξακολουθεί να έχει ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα στον προϋπολογισμό της σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, οι Συντηρητικοί βρίσκονται 11 μονάδες πίσω από τους Εργατικούς στην πρόθεση ψήφου και η ομάδα του Κάμερον προσπαθεί να αντλήσει πολιτικά κέρδη από την ανάκαμψη της οικονομίας της Βρετανίας.
Όμως οι στάσιμοι μισθοί και το αυξημένο κόστος διαβίωσης έχουν κάνει το κόμμα του ευάλωτο στην κατηγορία που του προσάπτουν οι Εργατικοί, ότι δηλαδή οι περισσότεροι Βρετανοί δεν έχουν ακόμη αισθανθεί τα οφέλη της οικονομικής βελτίωσης.
«Βλέπω ότι οι Εργατικοί έχουν σταματήσει να μιλούν για την κρίση χρέους και πλέον μιλούν για την κρίση του κόστους διαβίωσης. Σαν η μία κρίση να μην συνδέεται με την άλλη», κατήγγειλε ο βρετανός πρωθυπουργός.
«Αν θέλετε να μάθετε τι συμβαίνει όταν δεν αντιμετωπίζεις την κρίση χρέους (…) και πώς αυτή επηρεάζει το κόστος διαβίωσης (…) απλώς ρωτήστε τους Έλληνες», πρόσθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στην ελληνική κρίση χρέους.
Εξάλλου ο Κάμερον χαρακτήρισε την πρόταση των Εργατικών να εισάγουν έναν φόρο στις επιχειρήσεις «τρελή», ενώ δήλωσε στους παρευρισκόμενους στο συνέδριο ότι οι Συντηρητικοί είναι ένα κόμμα φιλοδοξιών και μειώσεων φόρων, επισημαίνοντας ότι μόνο αυτοί μπορούν να κάνουν τη Βρετανία μια «χώρα ευκαιριών», ενώ οι Εργατικοί μια «χώρα απελπισίας».
Όσον αφορά την πολιτική του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κάμερον διαβεβαίωσε ότι δεν έχει απομονώσει τη χώρα, αλλά αντίθετα έχει «καταφέρει να κερδίσει συμμάχους».
Στο μεταξύ επανέλαβε την υπόσχεσή του ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τους όρους συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ και ότι, αν επανεκλεγεί, θα διοργανώσει δημοψήφισμα μέχρι το 2017 για το θέμα αυτό.
«(…) Θα δώσουμε στον βρετανικό λαό τον λόγο με το δημοψήφισμα. Είναι δέσμευσή μας, θα επιλέξετε εσείς αν θέλετε να παραμείνουμε ή να αποχωρήσουμε», υπογράμμισε ο Κάμερον.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου