Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ιράν: Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά μας να εμπλουτίζουμε ουράνιο

zarif
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα ότι το δικαίωμα της χώρας του να εμπλουτίζει ουράνιο είναι «αδιαπραγμάτευτο», ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «ψεύδεται» όσον αφορά τις προθέσεις της Τεχεράνης.

Το Ιράν «είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί, το επιθυμούμε» και «όλες οι πλευρές του ιρανικού προγράμματος εμπλουτισμού (ουρανίου) βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», διαβεβαίωσε ο Ζαρίφ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Όμως «το δικαίωμά μας να εμπλουτίζουμε (ουράνιο) είναι αδιαπραγμάτευτο», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το Ιράν «δεν έχει ανάγκη ουράνιο εμπλουτισμένο σε στρατιωτικό επίπεδο». «Είναι βέβαιο ότι δεν οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο ιρανός υπουργός.
Ο Ζαρίφ εκτίμησε εξάλλου ότι «μια επίθεση χαμόγελου είναι καλύτερη από μια επίθεση ψευδών», απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις κατηγορίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου που κατήγγειλε «την επίθεση γοητείας» του νέου προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί.
Ο Ροχανί είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επιθυμία του να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ για να διευθετηθεί το θέμα των πυρηνικών του Ιράν.
Ο Νετανιάχου, αναχωρώντας για την Ουάσινγκτον όπου αύριο Δευτέρα θα γίνει δεκτός από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, θέλει να πείσει τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα ότι η απειλή από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραμένει.
Ο Νετανιάχου και οι «συνάδελφοί του λένε από το 1991 ότι το Ιράν σε έξι μήνες θα μπορεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Βρισκόμαστε 22 χρόνια αργότερα και εξακολουθούν να λένε ότι απέχουμε έξι μήνες», σημείωσε ο Ζαρίφ, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι σκότωσε ιρανούς επιστήμονες «χωρίς να αντιδράσει κανείς».
«Δεν προσπαθούμε να κατασκευάσουμε πυρηνικά όπλα, δεν το επιθυμούμε», υπογράμμισε ο ιρανός υπουργός. «Πιστεύουμε ότι αυτό βλάπτει την ασφάλεια μας», συνέχισε ο ίδιος.
«Το Ιράν δεν είχε ποτέ στρατιωτικούς σκοπούς (στις πυρηνικές του δραστηριότητες), είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Πέρασαν 34 χρόνια αμοιβαίας καχυποψίας, πρέπει να εργαστούμε ώστε αυτή να εξαλειφθεί μέσω αμοιβαίων κινήσεων που κάθε πλευρά πρέπει να αναλάβει», είπε επίσης ο Ζαρίφ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου