Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΑΒΑΛΑ ΟΪΛ = Ο ΑΣΣΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

Από το 2006 που η Ενεργειακή Αιγαίου συνεργάζεται με την ΚΑΒΑΛΑ ΟΪΛ, έχουν συμβεί κι έχουν αλλάξει πολλά στον χάρτη των ελληνικών υδρογονανθράκων. Αυτό που παρέμεινε αναλλοίωτο, είναι το γεγονός ότι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ εταιρία που εξορύσσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα, συνεχίζει να είναι η ΚΑΒΑΛΑ ΟΪΛ. 



Για περισσότερα από 30 χρόνια, οι εργαζόμενοι της πρώην NAPC και νυν ΚΑΒΑΛΑ ΟΪΛ, εργάζονται στις ίδιες εγκαταστάσεις με τον ίδιο ζήλο, την ίδια προσοχή και τον ίδιο σεβασμό προς το περιβάλλον. Είναι αυτοί τους οποίους σήμερα αποκαλούν «παράδειγμα προς μίμηση» και «Success story». Γιατί η επιτυχία του Πρίνου οφείλεται κατά κύριο λόγο στους εργαζόμενους, οι οποίοι με την μοναδική εξειδίκευση κι εμπειρία που απέκτησαν, κατάφεραν να κρατήσουν ανοιχτά τα μοναδικά πηγάδια παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, πολύ πέραν των προσδοκιών. 




Η σημερινή αναβράζουσα κατάσταση γύρω από τις έρευνες ελληνικών υδρογονανθράκων, οφείλεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στους εργαζόμενους της Καβαλιώτικης εταιρίας. Οι τελευταίοι, απέδειξαν ότι η τεχνογνωσία στην εξόρυξη υδρογονανθράκων υπάρχει και θα υπάρχει, παρά τα όποια πολιτικά-διακρατικά εμπόδια και συμφέροντα. Στην πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία των εργαζομένων της ΚΑΒΑΛΑ ΟΪΛ, βασίζεται και η συμμετοχή της Ενεργειακής Αιγαίου σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα ερευνών και αξιοποιήσεων…


Ας θυμηθούμε μερικές από τις περιοχές που εκδήλωσε ενδιαφέρον η Energean Oil & Gas, ως κύριος μέτοχος της KAVALA OIL…


ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Στον διαγωνισμό "Open door" που προκήρυξε το Υπουργείο Π.Ε.Κ.Α. για την χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, αναδείχθηκε ανάδοχος εταιρία σε κοινοπραξία με την Καναδική εταιρία PETRA. Βασικός παράγοντας της προτιμητέας αναδοχής υπήρξε η πολυετής εμπειρία της Energean στην εξόρυξη πετρελαίου του Πρίνου, μέσω της θυγατρικής της KAVALA OIL.



ΚΑΤΑΚΟΛΟ

Μετά από διαδικασία αναγκαστικής συνεργασίας (Forced Marriage), η Energean Oil & Gas θα συμμετέχει στον εταιρικό σχηματισμό με τις TRAJAN και GREKOIL. Στην αναδοχή της άκρως τουριστικής περιοχής του Κατάκολου, έπαιξε καθοριστικό ρόλο η μοναδική εμπειρία της KAVALA OIL στην εξόρυξη υδρογονανθράκων σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι η Καβάλα και η Θάσος. 



ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ & ΚΟΛΠΟΣ ΟΡΦΑΝΟΥ (ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΣ)

Η Energean μαζί με την Ισραηλινή RATIO, υπέβαλλαν αίτηση για έναρξη διαδικασίας προκήρυξης νέου ανοιχτού διαγωνισμού για τις εν λόγω περιοχές. Μετά την έναρξη της διαδικασίας, σημαντικό παράγοντα επιλογής ενδέχεται να αποτελέσει η ύπαρξη των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της KAVALA OIL, που βρίσκονται σε κοντινή σχετικά απόσταση.



ΚΡΟΑΤΙΑ & ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Η Energean εξέφρασε το ενδιαφέρον της για τους διαγωνισμούς έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που προετοιμάζονται και θα βγουν στον αέρα το προσεχές διάστημα σε Μαυροβούνιο και Κροατία. Σε συνάντηση με αξιωματούχους των δυο χωρών, η διοίκηση της εταιρίας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι είναι η μοναδική που εκμεταλλεύεται και παράγει ενεργό κοίτασμα στο ευρωπαϊκό τμήμα της Μεσογείου, εννοώντας τα κοιτάσματα του Πρίνου.



ΦΥΣΙΚΗ ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΠΟΘΗΚΗ ΝΟΤΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Η Energean έχει εκδηλώσει εκ νέου το ενδιαφέρον της για το συγκεκριμένο κοίτασμα και τη μετατροπή του σε αποθήκη φυσικού αερίου. Ένα project που για πρώτη φορά συζητήθηκε το 2000, με την Shell να εκπονεί μελέτη για λογαριασμό των ΕΛΠΕ. Μετά από 10 χρόνια η Energean με το διαχειριστή του κοιτάσματος KAVALA OIL, καταθέτουν πρόταση για εκμετάλλευση, η οποία οδηγήθηκε στις καλένδες του ΤΑΙΠΕΔ. Το "ξεκλείδωμα" του έργου, εκτιμάται ότι οφείλεται στον αγωγό φυσικού αερίου TAP και τη διέλευσή του από την περιοχή της Καβάλας. Να θυμίσουμε κι εδώ, πως η ήδη υπάρχουσα σύνδεση του κοιτάσματος με τις χερσαίες εγκαταστάσεις της KAVALA OIL, θα συμβάλλει θετικά στην επιλογή του αναδόχου.



ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Να αναφέρουμε ότι η εταιρεία τα τελευταία χρόνια απέκτησε δύο άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου στην Αίγυπτο: East Magawish Block στον Κόλπο του Σουέζ το Δεκέμβριο του 2009 και West Kom Ombo Block στη Νότιο Κεντρική έρημο στην Άνω Αίγυπτο, το Μάιο του 2010. Η παραχώρηση του West Kom Ombo αποτελεί μια τεράστια ανεξερεύνητη περιοχή με συνολική έκταση 31.520 τετραγωνικά χιλιόμετρα, για την οποία υπάρχουν πολύ λίγα και ανεπαρκή γεωλογικά και γεωφυσικά δεδομένα. Σύμφωνα με τους επιτελείς της ελληνικής πετρελαϊκής, η συγκεκριμένη επένδυση είναι χαμηλού κόστους και υψηλού ρίσκου καθώς αφορά σε μια ανεξερεύνητη "frontier" περιοχή.



Τέλος, η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα δώσει το παρόν σε κάθε γύρο παραχωρήσεων που θα διεξαχθεί από το ελληνικό Δημόσιο. Έχοντας ως βάση την εμπειρία και την τεχνογνωσία των εργαζομένων της ΚΑΒΑΛΑ ΟΪΛ, η Ενεργειακή Αιγαίου βάζει πλώρη για νέους ορίζοντες στον χάρτη υδρογονανθράκων της Βαλκανικής χερσονήσου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Όπως δήλωσε και ο Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. στο 2ο Βαλκανικό συνέδριο υδρογονανθράκων, «Στον Πρίνο 40 χρόνια δεν άνοιξε ρουθούνι. Και είναι πολύ σημαντικό ότι απασχολείται τοπικό δυναμικό, καθώς ο εργαζόμενος έχει την έγνοια για το παιδί του που κολυμπά στην ίδια θάλασσα. Ο Πρίνος είναι παράδειγμα για το πως βγαίνει πετρέλαιο χωρίς το παραμικρό πρόβλημα για το περιβάλλον». Κι αυτό είναι κάτι που οι εργαζόμενοι της ΚΑΒΑΛΑ ΟΪΛ γνωρίζουν καλά και θα συνεχίσουν να το κάνουν…







kavalaoil.blogspot.gr
      w o r k e r s 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου