Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Το «μαχαίρι» στο λαιμό βάζει η τρόικα - Αδιαλλαξία και νέα μέτρα

Ούτε βήμα πίσω δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα. Την ώρα που το πολιτικό σκηνικό είναι καζάνι που βράζει με τις εξελίξεις στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής, οι τροϊκανοί αδιάλλακτοι επιμένουν στις απαιτήσεις τους χωρίς να συζητούν, όπως φάνηκε, τις ελληνικές προτάσεις για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Η άνοδος της ακροδεξιάς στη χώρα έχει απασχολήσει έντονα τα ξένα μέσα, τα οποία την αποδίδουν στην πολιτική λιτότητας που ασκείται στους έλληνες πολίτες. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times στο οποίο αναφερόταν ότι η άνοδος της ακροδεξιάς από το 2009 -όταν και μπήκε η χώρα στο μνημόνιο- αποδεικνύει την απόλυτη απώλεια ελπίδας για πολλούς ψηφοφόρους.  «Σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες και δύο τρίτα των νέων είναι άνεργοι.
Οι άγριες επιπτώσεις της λιτότητας που επιβάλλουν οι διεθνείς πιστωτές θα πρέπει να αφυπνίσει τους απανταχού δημοκράτες. Η κυβέρνηση μπορεί να συλλαμβάνει τους εγκληματίες της ελληνικής πολιτικής, αλλά θα πρέπει να βελτιωθεί η οικονομία –ή να δοθεί περισσότερη διεθνής βοήθεια- για να εκτονωθεί η πικρία που ενισχύει την υποστήριξή τους» ανέφεραν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η χθεσινοβραδινή έκθεση του οίκου Moody's στην οποία η Ελλάδα εμφανίζεται ως παγιδευμένη στην ύφεση. «Το υψηλό δημόσιο χρέος, οι ανελαστικές αγορές εργασίας, η στασιμότητα της παραγωγικότητας και το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον στις χώρες της περιφέρειας, υποδεικνύουν μια αργή ανάκαμψη» σύμφωνα με την Moody's.
Ωστόσο, οι δανειστές φαίνονται να κλείνουν τα μάτια τους στην πραγματικότητα και συνεχίζουν να απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει νέες δύσκολες αποφάσεις. Η αρχή έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν η τρόικα ζήτησε ξεκάθαρα τη λήψη νέων μέτρων και συγκεκριμένα νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις προκειμένου να καλυφθεί το κενό στα ασφαλιστικά ταμεία που αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ το 2014.
Χθες τα κλιμάκια της τρόικας στη συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης απέρριψαν την πρόταση για τα εμπορικά μισθώματα και επέμειναν ότι πρέπει να απελευθερωθεί πλήρως η αγορά. Οι ίδιοι είχαν δεσμευτεί να εξετάσουν την πρόταση της ελληνικής πλευράς για μια συμβιβαστική λύση στο θέμα αφού το ΥΠΑΝ τους είχε γνωστοποιήσει ότι η ύφεση έχει αφήσει χιλιάδες ξενοίκιαστα μαγαζιά. Ωστόσο,ανακοίνωσαν στο υπουργείο ότι εμμένουν στην τοποθέτησή τους για πλήρη απελευθέρωση όλων των επαγγελματικών μισθώσεων, νέων και παλαιών, με επιχείρημα ότι η προστασία που υπάρχει σήμερα δημιουργεί δυσκαμψίες στην αγορά των ακινήτων.
Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν δήλωνε από τις Βρυξέλλες, ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα της δόσης που εκκρεμεί για τον Οκτώβριο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «απομένει πολύ δουλειά να γίνει»... Μάλιστα ο κ. Ο Κόνορ χαρακτήρισε ως αδιευκρίνιστο το πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής στην Αθήνα για να κλείσουν οι συζητήσεις.
Αυτό, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα De Tijd, σημαίνει ότι η τρόικα αποφάσισε προς το παρόν να αναστείλει τις εργασίες της στην Αθήνα επειδή δεν έχει σχηματιστεί ακόμα κυβέρνηση στη Γερμανία ώστε να γίνει δυνατό να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας και την αναδιάρθρωση του χρέους.
Κοινώς η τρόικα εξασφαλίζει τον αναγκαίο χρόνο για να προετοιμάσει το έδαφος ενόψει των επικείμενων δύσκολων αποφάσεων για τη νέα χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους...


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/279264/to-maxairi-sto-laimo-bazei-h-troika-adiallaksia-kai-nea-metra#ixzz2gYVfOsS6

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου