Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Περιζήτητη στη Γερμανία η ελληνική φέτα

feta
Η γερμανική αγορά είναι με διαφορά η σημαντικότερη αγορά προς την οποία κατευθύνονται οι εξαγωγές φέτας. Σε όρους αξίας, η γερμανική αγορά απορροφά καθ’όλο το διάστημα της τελευταίας εξαετίας 2007-2012, σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών φέτας, ενώ σε όρους ποσότητας, το μερίδιο της γερμανικής αγοράς ανάμεσα στις χώρες προορισμού των εξαγωγών φέτας είναι ελαφρώς υψηλότερο – περίπου 36% το 2012.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό της έγγραφο η Aντιγόνη Mαριόλη, Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α΄, στο Ντύσσελντορφ, το 2012 οι εξαγωγές φέτας προς τη Γερμανία ξεπέρασαν τους 12 χιλιάδες τόννους, επί συνόλου περίπου 35 χιλιάδων τόννων εξαγωγών φέτας. Σε όρους αξίας, οι εξαγωγές φέτας προς Γερμανία πλησίασαν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, επί συνολικής αξίας εξαγωγών 202 εκ. ευρώ.
Η πορεία των εξαγωγών φέτας προς τη Γερμανία έχει παρουσιάσει διακυμάνσεις στο διάστημα 2007-2012 σε ότι αφορά την εξαγόμενη ποσότητα, ενώ σε όρους αξίας ήταν ανοδική σε όλο το χρονικό αυτό διάστημα. Συνολικά στο διάστημα 2007-2012, η αξία των εξαγωγών φέτας αυξήθηκε κατά 63%, από τα 42,5 εκ. ευρώ στα σχεδόν 70 εκ. ευρώ το 2012.
Σημειώνεται ότι σε σχέση με τις άλλες τέσσερις βασικές χώρες προορισμού των εξαγωγών φέτας, Βρετανία, Ιταλία, Σουηδία και ΗΠΑ, η μέση τιμή των εξαγωγών φέτας προς τη Γερμανία παραμένει η χαμηλότερη. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η Γερμανία είναι η αγορά όπου παρατηρείται η σαφέστερη ανοδική τάση σε ότι αφορά τη μέση τιμή των εξαγωγών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου