Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Η ΡΑΕ «αδειάζει» την κυβέρνηση για την ΔΕΗ

Η ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ξεσπαθώνει κατά της κυβέρνησης και μάλιστα… γραπτώς. 
Η ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τα όσα κωμικοτραγικά γίνονται το τελευταίο διάστημα εις βάρος ων καταναλωτών (επιβολή φόρων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, υπέρμετρες αυξήσεις τιμολογίων και ειδικών χρεώσεων όπως το ΥΚΩ) στρέφει τα βέλη κατά οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζοντας «παγκόσμια πρωτοτυπία» τα όσα γίνονται εις βάρος των καταναλωτών.

 


Η συγκυρία δεν είναι τυχαία. Μόλις πριν από δύο ημέρες, η κυβέρνηση «στριμώχτηκε» μετά την αποκάλυψη ότι η ΔΕΗ συνέχιζε να εισπράττει ένα τέλος από τους καταναλωτές (ΥΚΩ) παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και για να αποφύγει τα χειρότερα (μαζικές προσφυγές των πολιτών κατά της ΔΕΗ με τις οποίες θα ζητούσαν πίσω τα χρήματά τους) σπεύδει με τροπολογία να καλύψει το θέμα. Η ιστορία του «ΥΚΩ» είναι απλώς το τελευταίο επεισόδιο ενός σήριαλ. Έχουν προηγηθεί οι αλλεπάλληλες γκάφες του υπουργείου Οικονομικών με το «χαράτσι μέσω ΔΕΗ» αλλά και οι συνεχείς αυξήσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης που επηρεάζουν άμεσα την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. 


Τι άλλο να πει κανείς; Η ανακοίνωση της ΡΑΕ τα λέει όλα: «η ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας αποτελεί μοναδική, παγκοσμίως, περίπτωση καταναλωτικού προϊόντος, στο οποίο επιβλήθηκαν (ή αυξήθηκαν δραστικά) μέσα στα τελευταία δύο χρόνια  τρεις (3) διαφορετικοί ειδικοί φόροι κατανάλωσης : δύο στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ηλεκτροπαραγωγή (ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά), και ένας στο τελικό προϊόν (ΕΦΚ  στο  ηλεκτρικό ρεύμα). 


Η εξαντλητική αυτή φορολόγηση του κοινωνικού αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η ενσωμάτωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, για καθαρά εισπρακτικούς λόγους, χρεώσεων που είναι τελείως άσχετες με την ηλεκτρική ενέργεια (δημοτικοί φόροι και τέλη, τέλος ΕΡΤ, ΕΕΤΗΔΕ, ΔΕΤΕ, κ.α.), είχε και έχει τις δυσμενείς εκείνες επιπτώσεις που πολύ καλά γνωρίζουν οι Έλληνες καταναλωτές. Πέραν των προφανών επιπτώσεων στο εισόδημα των καταναλωτών, η επιβολή όλων αυτών των φόρων και τελών υπέρ τρίτων έχει δημιουργήσει πολλαπλά εμπόδια στον εξορθολογισμό των χρεώσεων για την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και στην ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά».

Γ.Π.



http://moneypost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου