Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Τι κάνει σήμερα ο Λουκιανός Κηλαηδόνης;

Γεννήθηκε στην Κυψέλη και σπούδασε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων. Στη συνέχεια φοίτησε στο τμήμα Αρχιτεκτονικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Όμως, ποτέ δεν άσκησε το επάγγελμα που σπούδασε αφού τον γοήτευσε η μουσική.
 

Γι’ αυτό και άρχισε την πορεία στο χώρο του στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου «Η πόλη μας» και τα τραγούδια στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε, ερμήνευσαν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς. Από τότε συνέχισε με πολλά τραγούδια και περισσότερη μουσική καθώς έγινε και συνθέτης και στιχουργός. 

Μεγάλη του επιτυχία αποτέλεσε και η συναυλία που έδωσε στη Βουλιαγμένη, που έγινε τον Ιούλιο του 1983, το οποίο συγκέντρωσε περισσότερα από 70.000 άτομα με κάποιους να εκτιμούν ότι ξεπέρασε ακόμη και τους 100.000. Στο πάρτι αυτό εμφανίστηκαν διαδοχικά, αποβιβαζόμενοι με ταχύπλοα στην πλωτή εξέδρα, καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαντώ κ.ά. 

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι λόγω του πάρτι δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στην παραλιακή με αποτέλεσμα ο τραγουδοποιός να γίνει ο πρώτος καλλιτέχνης που έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα και τα θέατρα και να τις μεταφέρει σε φυσικό χώρο. Και αυτό ήταν το «σουξέ» του όμως λάτρεψε και τις εμφανίσεις σε μικρούς κλειστούς χώρους. 



Το 1999 δημιούργησε μαζί με τη σύζυγό του, Άννα Βαγενά, τη δική τους μουσική σκηνή, το «Μεταξουργείο». Πρόκειται για ένα μικρό πολυχώρο θεάματος που λειτούργησε πριν από δεκατρία χρόνια για πρώτη φορά και από τότε έκανε κάποιες εμφανίσεις σε αυτό. 

Το καλοκαίρι του 2006 συνεργάστηκε με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ) πραγματοποιώντας συναυλίες στην Ελλάδα, το εξωτερικό καθώς και στο Ηρώδειο από όπου προέκυψε ένα διπλό cd με τίτλο «Μ’ Αγιόκλημα και γιασεμιά». Οι συναυλίες συνεχίστηκαν και το καλοκαίρι του 2007. 

Κι επειδή ο Λουκιανός Κηλαηδόνης λάτρευε πάντα τις εμφανίσεις σε κλειστούς χώρους, πρόσφατα, όπως λέει στο newsbeast.gr, εμφανίστηκε σε γνωστό μαγαζί του Κολωνακίου, γιατί ο κόσμος ειδικά αυτή την περίοδο έχει την ανάγκη της άμεσης επαφής ώστε να αισθάνεται ότι είναι μια παρέα που μοιράζεται τα συναισθήματα και τις ιστορίες ενός τραγουδιού. Αυτές οι εμφανίσεις του όμως σταμάτησαν τώρα.

Κι αυτό γιατί αντιμετώπισε ένα πρόβλημα υγείας και νοσηλεύτηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Οι γιατροί που τον εξέτασαν, διέγνωσαν έμφραγμα του μυοκαρδίου, όπως λένε οι πληροφορίες, το οποίο αντιμετώπισαν με αγγειοπλαστική. Μετά από αυτό παρέμεινε στο νοσοκομείο ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις. 

«Δεν αντιμετωπίζω κανένα πρόβλημα πια. Όλα πήγαν καλά» αναφέρει ο συνθέτης, ο οποίος πλέον δεν εμφανίζεται πουθενά. Μένει στο σπίτι του μαζί με τη σύζυγό του, παρακολουθεί ειδήσεις και ενημερώνεται για την επικαιρότητα αλλά θέλει να διατηρεί χαμηλό προφίλ. 

Ακούει τη μουσική του και κοιτάζει πως θα γίνει ο πολυχώρος καλύτερος παρότι η μουσική σκηνή, όπως γράφουν στην επίσημη ιστοσελίδα της, δεν λειτουργεί γιατί εκείνος δεν εμφανίζεται εκεί. Πιστεύει ότι για να ασχοληθείς με τη μουσική, πρέπει να έχεις ιδιαίτερο ταλέντο και να μην το κάνεις μόνο επειδή προβάλλεται πολύ από τα μέσα. 

Γνωρίζει όμως ότι είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα για τους νέους γι’ αυτό προτιμά, όταν τον ρωτούν, να μη δίνει συμβουλές. Η σύζυγός του δεν έλειψε ποτέ από το πλευρό του. Ούτε και οι δύο κόρες του φυσικά, η Γιασεμί και η Μαρία Κηλαηδόνη, που βαδίζουν στα χνάρια των γονιών τους.  


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου