Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Πώς θα φορολογηθούν τα έσοδα από ενοίκια

«Υβριδικό» τρόπο για τη φορολόγηση του εισοδήματος από ενοίκια εξετάζουν τα πολιτικά κόμματα που μετέχουν στη συζήτηση για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Οι αποφάσεις για τα θέματα αυτά θα «κλειδώσουν» σε νέα συνεδρίαση των εκπροσωπών του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μεθαύριο Πέμπτη.


Πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι να ισχύσει αυτοτελής φορολόγηση των εσόδων από μισθώματα με συντελεστές 20% -25%. Ωστόσο, η πρόταση αυτή θα έπληττε ιδιαίτερα όσους έχουν εισόδημα μόνο από μισθώματα, καθώς θα φορολογούνταν με ενιαίο συντελεστή 20% συν συμπληρωματικό φόρο 3%,ενώ θα κατέβαλλαν εισφορά αλληλεγγύης 1 - 4% και θα προκατέβαλλαν το 55% του φόρου.

Ωστόσο, τα κόμματα που μετέχουν στην επιτροπή θεωρούν πως αυτό θα ήταν άδικο για μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών ακινήτων. Για τον λόγο αυτό προτάθηκε ένας υβριδικός τρόπος φορολόγησης. Δηλαδή, όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα από ακίνητα να φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 20%, ενώ όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα από μισθώματα να φορολογηθούν στην κλίμακα. 

Ουσιαστικά η πρόταση αυτή ομοιάζει με εκείνη της ΠΟΜΙΔΑ, η οποία έχει ζητήσει ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης των μισθωμάτων να είναι στο 20%, χωρίς όμως να καταργούνται οι κατώτερες βαθμίδες της φορολογικής κλίμακας εισοδήματος των χαμηλών εισοδημάτων. 

Ο Γενικός Γραμματέας της ΓΓΠΣ Χάρης Θεοχάρης ανέλαβε να επεξεργασθεί τα στοιχεία και να καθορίσει το εισοδηματικό όριο άνω του οποίου θα εφαρμόζεται η αυτοτελής φορολόγηση.

Read more: http://www.trelokouneli.gr/2012/03/blog-post_1273.html#ixzz1qLSaYH9j

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου