Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Κοντοπυράκης: Μόνο στη Δανία υπολογίζουν τις ΔΕΚΟ στο έλλειμμα



Σε διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο και στον Πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον υπολογισμό του ελλείμματος αποδίδει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε εάν, δηλαδή υπήρξε ή όχι σκόπιμο «φούσκωμα» των ελλειμμάτων το 2009 ο κ. Εμ. Κοντοπυράκης.

Ο τελευταίος Πρόεδρος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (όπως τότε ονομαζόταν) είπε ότι υπήρξε συμφωνία με την Eurostat για να μην υπολογίζονταν οι ΔΕΚΟ στα ελλείμματα: «Υπήρξε σαφέστατα τότε συμφωνία με την Eurostat για τον τρόπο υπολογισμού των ελλειμμάτων», είπε, σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα» και πρόσθεσε: «Καμία χώρα της ευρωζώνης δεν υπολογίζει τις ΔΕΚΟ στα ελλείμματα, παρά μόνον ίσως, απ΄ ότι θυμάμαι η Δανία. Πιστεύω ότι και τώρα υπήρξε συμφωνία με την Eurostat για να υπολογισθούν και οι ΔΕΚΟ. Έτσι φουσκώθηκε το έλλειμμα».Όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο να «φουσκωθεί» το έλλειμμα, είπε :«ένα φουσκωμένο έλλειμμα μικραίνει ευκολότερα...»
Κατά τον κ. Κοντοπυράκη που όταν ήταν Πρόεδρος της Εθνικής Στατιστικής, της Υπηρεσίας που είχε κατηγορηθεί ότι έδινε ψεύτικα στοιχεία στην Εurostat με αποτέλεσμα το έλλειμμα να φαίνεται μειωμένο, λέει ότι το σημερινό πρόβλημα που δημιουργήθηκε δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο: «Η ζημιά με την Ελλάδα έγινε όταν είπαμε ψέματα για να ενταχθούμε στην ΟΝΕ. Και καλά κάναμε τότε. Και άλλες χώρες το έκαναν. Η χώρα μας όμως έχασε την αξιοπιστία της», είπε

Περίπου δύο χρόνια μετά την απομάκρυνσή του από την Στατιστική Υπηρεσία, ο κ. Κοντοπυράκης είναι σήμερα, όπως δηλώνει από τα Χανιά, «άνεργος λόγω ΠαΣοΚ» και ότι εφέτος είχε φορολογική δήλωση με εισόδημα μηδέν» :«Πληρώνω αμαρτίες άλλων», είπε και ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τις Ηνωμένες Πολιτείες (όχι όμως για να παραμείνει εκεί μονίμως). Δηλώνει επίσης ότι είναι έτοιμος να καταθέσει, εάν του ζητηθεί στην υπό σύσταση Εξεταστική Επιτροπή: «τι να βγει δηλαδή, από αυτή την εξεταστική; Αν υπήρξε αλλοίωση, αυτή υπήρξε από την εποχή της ΟΝΕ», είπε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου