Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ο δρόμος ανοίγει για τη δημιουργία του Αστρονομικού Πάρκου στα Γρεβενά



Υπεγράφη τελικά η προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου στο όρος Όρλιακα των Γρεβενών.


Η σύμβαση, την οποία υπέγραψαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Γρεβενών και η εταιρεία Αναπτυξιακή Γρεβενών ΑΕ, είναι το πρώτο βήμα για την απεμπλοκή του έργου από τα προβλήματα που το καθυστερούν εδώ και ενάμισι περίπου χρόνο.

Το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο του Όρλιακα, έχει προϋπολογισμό 6 εκατομμυρίων ευρώ και πρόκειται να ολοκληρωθεί σε περίπου 2,5 χρόνια από την στιγμή που θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση.

Θα κατασκευαστεί σε υψόμετρο 1.450 μέτρων και θα περιλαμβάνει Εκπαιδευτικό Κέντρο με τηλεσκόπια και ηλιακό παρατηρητήριο, εκθεσιακό χώρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, καθώς και μια «αστρομαρίνα», έναν χώρο όπου οι ερασιτέχνες αστρονόμοι θα μπορούν να στήνουν τα τηλεσκόπιά τους.

Το Πάρκο θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών των φοιτητών και θα παρέχει εκπαιδευτικό έργο και στα σχολεία της χώρας.

Θα συμμετέχει επίσης σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα με τη συμμετοχή του ΑΠΘ και επισκεπτών ερευνητών.

Το έργο είχε κολλήσει εξαιτίας προβλημάτων που σχετίζονταν με την παραχώρηση δασικής έκτασης 28 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, η έκταση παραχωρείται στο πανεπιστήμιο, το οποίο με τη σειρά του την παραχωρεί στον φορέα διαχείρισης, στον οποίο συμμετέχει με ποσοστό 30% το ΑΠΘ και 70% ο δήμος Γρεβενών.

Το πανεπιστήμιο τίθεται επιστημονικός υπεύθυνος του έργου και συμμετέχει στον φορέα με την επιστημονική, ερευνητική και τεχνική του γνώση, μέσω του τομέα Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Μηχανικής του τμήματος Φυσικής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου