Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Για τον Οκτώβριο μετατίθενται οι αποφάσεις για την 6η δόση του δανείου



Τον Οκτώβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup. 


Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το ζήτημα των εγγυήσεων στη Φινλανδία, χωρίς -όπως ήταν αναμενόμενο- να ληφθούν αποφάσεις, αλλά οι υπουργοί φαίνεται πως προσανατολίζονται σε όσο το δυνατόν πιο «νομικά ασφαλείς» λύσεις για να μην εγερθούν απαιτήσεις και από άλλες χώρες. Το Eurogroup ενέκρινε επίσης το «εξαπλό πακέτο» οικονομικής διακυβέρνησης για αυστηρότερες κυρώσεις στους δημοσιονομικά απείθαρχους.

«Θα λάβουμε την απόφασή μας για την επόμενη δόση της βοήθειας τον Οκτώβριο, με βάση τα συμπεράσματα της τρόικας», είπε και σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική πίστη και δέσμευση στους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις, είπε ότι υπήρξε πρόοδος και προσέθεσε ότι αυτές θα δοθούν στην κατάλληλη τιμή.

Ο κ. Γιούνκερ χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

«Εμείς (οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και ο Τ. Γκάιτνερ) δεσμευόμαστε σε μια ισχυρή και συντονισμένη διεθνή απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις (κρατικό χρέος και δημοσιονομική βιωσιμότητα). Λαμβάνουμε ισχυρές δράσεις για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την στήριξη της ανάπτυξης», είπε.

«Η δημοσιονομική σύγκλιση παραμένει η βασική προτεραιότητα για την Ευρωζώνη. Αναφορικά με την χρηματοοικονομική αναταραχή, επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας για την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν από τους ηγέτες των χωρών την 21η Ιουλίου» υπογράμμισε.

«Συμφωνήσαμε για τις λεπτομέρειες της τιμολόγησης των μελλοντικών δανείων του EFSF, η οποία θα περιοριστεί στο κόστος χρηματοδότησης συν το λειτουργικό κόστος του EFSF», προσέθεσε.

Ο κ. Γιούνκερ δεν είπε τι συζητήθηκε με τον κ. Γκάιτνερ, λέγοντας ότι «δεν θα ήταν πολύ έξυπνο εκ μέρους μου να σχολιάσω από μια άτυπη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Οικονομικών. Δεν συζητάμε για την επέκταση ή αύξηση του EFSF με χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης».

Ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν είπε από την πλευρά του ότι μετά τη διακοπή 10 ημερών η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα.

Προσδοκούμε την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε και τόνισε ότι χρειάζεται να δούμε την εφαρμογή των μέτρων και την επιμονή της κυβέρνησης προς αυτό το στόχο.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει την ισχυρή της δέσμευση να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε.

Για την 6η δόση ανέφερε ότι εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, η καταβολή της θα γίνει περί τα μέσα Οκτωβρίου, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Εάν επιτευχθούν οι στόχοι, τότε τεχνικά θα έχουμε όλες τις πιθανότητες να λάβουμε αποφάσεις στις αρχές Οκτωβρίου ώστε να γίνει η εκταμίευση για την Ελλάδα πριν τα μέσα Οκτωβρίου», δήλωσε.

Σε συγκεκριμένη ημερομηνία αναφέρθηκε όμως η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.

Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται στις 14 Οκτωβρίου είπε, αφού ανέφερε ότι η απόφαση για την έγκριση καταβολής της θα γίνει στις αρχές του ίδιου μήνα.

Ο κ. Ρεν αναφέρθηκε και πάλι στα σχέδια για παρουσίαση μελέτης σχετικά με το ευρωομόλογο, η οποία αναμένεται εντός του φθινοπώρου, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις της μελέτης θα προϋποθέτουν την ενίσχυση της δημοσιονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης.

Για το θέμα των εγγυήσεων, επανέλαβε αυτά που είπε ο κ. Γιούνκερ ότι υπήρξε πρόοδος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα αυτό το ζήτημα θα βγει από την ατζέντα της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ζήτησε για μία ακόμη φορά να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, ενώ για την Ελλάδα είπε ότι θα πρέπει να υλοποιήσει στο ακέραιο τους στόχους της και να μην αποκλίνει της προσπάθειας της να ευθυγραμμίσει τα δημόσια οικονομικά της με τις άλλες χώρες του ευρώ.

«Όσον αφορά την τωρινή κατάσταση, εστιάζουμε την προσοχή όλων των συμμετεχόντων του Εurogroup στο ότι είναι απαραίτητο όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν, τόσο μεμονωμένα όσο και συλλογικά, να εφαρμοστούν πλήρως, ολοκληρωμένα και άμεσα, όπως έχουν υποσχεθεί όλοι οι ηγέτες των χωρών και των κυβερνήσεων» είπε.

«Όλες οι χώρες (πρέπει) κατά τη γνώμη μας να βρίσκονται μπροστά από τις εξελίξεις και να πείσουν τους επενδυτές και αυτούς που αποταμιεύουν και τα νοικοκυριά ότι είμαστε φερέγγυοι (και) να εμπνέουν εμπιστοσύνη», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ είπε από την πλευρά του ότι «όταν καθοριστούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα, φυσικά και θα εμπλακεί το EFSF σε αυτό το πρόγραμμα και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το EFSF θα μπορέσει να κινητοποιήσει τους απαραίτητους πόρους».

Έγκριση του «εξαπλού πακέτου» οικονομικής διακυβέρνησης 

Το Eurogroup ενέκρινε επίσης το «εξαπλό πακέτο» για αυστηρότερους κανόνες για τα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών μελών, στο οποίο κατέληξαν η πολωνική προεδρία της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, οικονομικές κυρώσεις με τη μορφή κατάθεσης χρημάτων σε μπλοκαρισμένους λογαριασμούς εκ μέρους των δημοσιονομικά «απείθαρχων» και πιο αυτόματες διαδικασίες κυρώσεων.

Οι προτάσεις περιέχουν και κωδικοποίηση του πλαισίου για το λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο», κατά το οποίο οι κρατικοί προϋπολογισμοί θα μπαίνουν, πριν την κατάρτισή τους, στο «μικροσκόπιο» των Βρυξελλών. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα κληθεί εκ νέου να αποφανθεί επί του πακέτου στις 28 Σεπτεμβρίου. 

Γκάιτνερ: Να μιλάτε με μία φωνή


Στο Eurogroup συμμετείχε για πρώτη φορά και Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Τίμοθι Γκάιτνερ προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βάλουν τέλος στις «αόριστες δηλώσεις» αξιωματούχων για πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης.

Ο κ. Γκάιτνερ είπε επίσης ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να συγκρατήσει την κρίση χρέους, αλλά ότι θα «πρέπει να επιλέξει να το κάνει», προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για το σκοπό αυτό.

Ο Αμερικανός υπουργός προέτρεψε τους Ευρωπαίους ομολόγους του να γίνει μόχλευση στα κεφάλαια του  EFSF προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδοτική του ικανότητα, αλλά δεν έκανε, όπως αναμενόταν, κάποια αναφορά στο έκτακτο δανειακό πρόγραμμα TALF που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ το 2008.

Το πρόγραμμα Term Asset-Backed Securities Loan Facility) συστάθηκε από την Fed και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατά την διάρκεια της κρίσης του 2008 για να τονώσει την «παγωμένη» αγορά εγγυημένων αξιογράφων (asset-backed securities-ABS).

Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως «μια από τις δυσκολίες είναι ότι η μόχλευση ενδέχεται να εκληφθεί ως πιθανή αδυναμία», αν και παραδέχτηκε πως «ωστόσο, αξίζει να εξεταστεί λεπτομερώς».

«Μια από τις δυσκολίες είναι ότι η μόχλευση ενδέχεται να εκληφθεί ως πιθανή αδυναμία», αν και παραδέχτηκε πως «ωστόσο, αξίζει να εξεταστεί λεπτομερώς».

Ορισμένοι αναλυτές προτείνουν ως καλύτερη λύση από την αύξηση των κεφαλαίων τη μόχλευση του EFSF, ώστε τα χρήματα που διαθέτει ο μηχανισμός να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση τμήματος των πιθανών ζημιών στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης που έχει αγοράσει η ΕΚΤ, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη δύναμη πυρός απ΄ότι να αγοράζει απλώς τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά με τα λεφτά στο χέρι.

Ένα από τα τα κυριότερα προβλήματα, όμως, αυτής της λύσης, είναι το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι πιέσεις στις χώρες με πιστοληπτική ικανότητα «ΑΑΑ» όπως η Γαλλία και μπορεί να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» με νέες υποβαθμίσεις στην Ευρωζώνη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου