Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Μέτρα-σοκ ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Μόλις στα 5.000 ευρώ μπαίνει το πλαφόν για το αφορολόγητο, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ηλία Μόσιαλου, οι συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ περικόπτονται κατά 20%, ενώ μπαίνουν σε «εργασιακή εφεδρεία» φέτος 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, που προσλήφθηκαν μετά το 2005 χωρίς ΑΣΕΠ (20.000 από τον ευρύτερο και 10.000 από το στενό δημόσιο τομέα).Περισσότερες περικοπές θα υποστούν όσοι έχουν βγει σε σύνταξη πριν τα 55.


Ο νέος φόρος στα ακίνητα θα ισχύσει έως το 2014.


Στα μέτρα περιλαμβάνονται επίσης άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και άνοιγμα των επαγγελμάτων, καθώς και πλήρης απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.


Επίσης προβλέπεται πλήρης εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο από το 2012, καθώς και το κλείσιμο περίπου 100 οργανισμών του Δημοσίου.


Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι τα νέα μέτρα θα επιτρέψουν στη χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.


Όπως είπε, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και πρόσθεσε ότι «τα νέα μέτρα στέλνουν μήνυμα στις αγορές και στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».


Ο κ. Μόσιαλος τόνισε για ακόμη μία φορά ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ».


Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:


«Η Κυβερνητική Επιτροπή εξειδίκευσε σήμερα τα μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και επιτρέπουν την ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας μέχρι το 2014.


»Οι συζητήσεις με την Τρόικα θα ολοκληρωθούν – όπως ανακοινώθηκε χθες – μετά την άφιξη των επικεφαλής της στην Αθήνα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.


»Είναι όμως απολύτως δεδομένη η θεμελιώδης στρατηγική επιλογή της χώρας να καταστεί και πάλι μια δημοσιονομικά ανεξάρτητη και ισότιμη χώρα – μέλος της ευρωζώνης φτάνοντας το ταχύτερο δυνατόν σε πρωτογενή πλεονάσματα. Οι επιλογές αυτές στέλνουν και στους εταίρους μας και στις αγορές το μήνυμα πως η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μένοντας πάντα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


»Επειδή οι έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν μια σαφή εικόνα για μια σειρά από θέματα που γίνονται αντικείμενα ανεξέλεγκτης φημολογίας, η Κυβέρνηση ανακοινώνει ήδη από σήμερα το σαφές πλαίσιο των κρίσιμων αποφάσεων:


»Α) Το αφορολόγητο όριο τοποθετείται στις 5.000 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή στο μέσο επίπεδο των κρατών της ευρωζώνης.


»Β) Το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο θα είναι πραγματικά, ενιαίο, αξιοκρατικό, διαφανές και δίκαιο δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και των στελεχών της.


»Γ) Δεν επέρχεται καμία μείωση στις συντάξεις ύψους μέχρι 1.200 ευρώ. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα περικοπεί το 20% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται η αναλογικότητα και η εσωτερική δικαιοσύνη του συστήματος.


»Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και ωσότου αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.


»Δ) Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί με στόχο έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτή 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα με την εφαρμογή αξιοκρατικών και διαφανών κριτηρίων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ ώστε να εντοπιστεί το πραγματικά πλεονάζον προσωπικό. Αυτό αφορά δηλαδή συνολικά το 3% περίπου των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.


»Ε) Η Κυβερνητική επιτροπή έλαβε επίσης μια σειρά αποφάσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων, του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.


»ΣΤ) Το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δώσει οριστικό τέλος σε μια σειρά από αδικίες και ανισότητες που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες υπονομεύουν την κοινωνική και αναπτυξιακή συνοχή της χώρας».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου