Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Μίλησε για “Βόρεια ‘Ηπειρο” και τον “αποκεφάλισαν”;



Ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά, υποστηρίζει ότι το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τον ανακάλεσε αιφνιδιαστικά γιατί "τόλμησε" να χρησιμοποίησει τους όρους "Έλληνες" και "Βόρεια Ήπειρος"!

Ο κ. Θεόδωρος Οικονόμου- Καμαρινός, σε εκδήλωση της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ", μιλώντας σε μέλη της ελληνικής μειονότητας χρησιμοποίησε φράσεις όπως "την περιοχή αυτή την αποκαλούμε Βόρειο Ήπειρο", " και "οι παππούδες σας ήταν Έλληνες", που -κατά τον ίδιο- ενόχλησαν το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και οδήγησαν στην άμεση ανάκλησή του στην Αθήνα.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι με τα λόγια αυτά δεν εννοούσε τίποτε περισότερο από αυτό που περιγράφει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914 και ότι σε καμμία περίπτωση δεν παρακίνησε την μειονότητα να διεκδικήσει εδάφη, αλλά μόνο τα δικαιώματα της. Κάλεσε μάλιστα όλους τους Ελληνες να σπεύσουν ομαδικά στην Απογραφή και να δηλώσουν την Ελληνικότητά τους.

Αμέσως υπήρξε αντίδραση του 'Ελληνα Πρέσβη στα Τίρανα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο κ.Καμαρινός "εκφράζει προσωπικές απόψεις". Επίσημες πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του Πρόξενου, ενώ ήδη οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και Κων/νος Γκιουλέκας κατέθεσαν ερώτηση στον Υπουργό των Εξωτερικών κ. Δρούτσα, στην οποία αναφέρουν:

1) Αν ασκείται, υπό οιανδήποτε μορφή, υπηρεσιακός ή πειθαρχικός έλεγχος στον εν λόγω διπλωμάτη για πράξεις ή παραλείψεις και συμπεριφορές, που αφορούν στην αποστολή του.

2) Αν, όντως, υπήρξε επίπληξη και παρατήρηση προς τον ανωτέρω από ιεραρχικά προϊσταμένους του κατ’ εντολήν της ηγεσίας του ΥΠΕΞ. Και αν, πράγματι, υπήρξε ενόχληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για τις δηλώσεις του.

3) Αν υπήρξε - ή αν υπάρχει ακόμη - θέμα ανακλήσεως του κ.Οικονόμου-Καμαρινού στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΞ.