Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Το Ισραήλ αναγνωρίζει ως ελληνική την ΑΟΖ στο Καστελόριζο

Στην αναγνώριση ως 100% της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που αποτελεί συνέχεια εκείνης της Κύπρου, προχώρησε το Ισραήλ, εκδίδοντας σχετικούς χάρτες. Σημειώνεται δε, ότι η δημοσιοποίηση έγινε πριν ακόμη η Ελλάδα προβεί σε αναγνώριση της ΑΟΖ, λόγω της υφιστάμενης διαφωνίας με την Τουρκία, για την υφαλοκριπίδα στο Καστελόριζο.

Σύμφωνα με το «Βήμα» οι χάρτες περιγράφουν την πορεία που θα έχει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου, που θα παράγεται στο κοίτασμα Λεβιάθαν από την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd στην Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, έχουν ήδη δοθεί και στην ελληνική πολιτική ηγεσία.

Ο αγωγός αυτός θα πρέπει να διασχίζει την θαλάσσια περιοχή που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελεί μέρος της ελληνικής ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα του τμήματος της ΑΟΖ που η Ελλάδα διαθέτει στην θαλάσσια περιοχή της Αν. Μεσογείου χάρη στην ύπαρξη του Καστελόριζου και της Ρω.

Με την πρότασή τους αυτοί, οι Ισραηλινοί με σαφή τρόπο αναγνωρίζουν την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή και δίνουν στην Ελλάδα ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί υποστήριξης των ελληνικών θέσεων για το συγκεκριμένο θέμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου