Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Πράσινο φως για την εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου

Άδειες για την εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Μαυροβούνιο έδωσε η κυβέρνηση της χώρας. Η ανακοίνωση αυτή προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον από αρκετές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και Aegean Energy.

Το υπουργείο Οικονομίας του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος απέστειλαν, εκτός των δύο προαναφερόμενων ελληνικών σχημάτων, η ρωσική Gazprom Neft και η σερβική θυγατρική της NIS, η ρωσική εταιρία αερίου Novatek, η αμερικανική Hess Corporation και η ιταλική ENI.

Ενδιαφέρον εκδήλωσαν όμως και άλλες εταιρείες από τη Νορβηγία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Βρετανία. Οι παραχωρήσεις θα δοθούν για περίοδο 30 ετών και περιλαμβάνουν περιοχές στα νότια των ακτών του Μαυρουβουνίου, στην Αδριατική Θάλασσα.

Η εν λόγω θαλάσσια περιοχή έχει έκταση 4.000 τ.χλμ., ενώ το Μαυροβούνιο δεν διαθέτει σήμερα παραγωγή πετρελαίου. Παρ’ όλα αυτά, φιλοδοξεί να καλύψει τις ανάγκες του στο μέλλον μέσω των κοιτασμάτων που θα ανακαλυφθούν.

Το 2010 η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ενέκρινε τη διεξαγωγή γεωλογικών ερευνών στην περιοχή και τον Δεκέμβριο ζήτησε από τις εταιρίες του κλάδου να υποβάλουν τις προσφορές τους ώστε να αποδοθούν άδειες ερευνών και εκμετάλλευσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου