Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

FT : ΑΝΟΙΧΤΗ ΡΗΞΗ ΔΝΤ-ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

Η αναβολή της απόφασης για την απελευθέρωση της δόσης στο χθεσινό Eurogroup εκθέτει τη βαθιά διαφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσον αφορά την «τύχη» -ή αλλιώς τη βιωσιμότητα- του...
 
ελληνικού χρέους, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο των Financial Times.
Κατά τη βρετανική εφημερίδα, η οποία μάλιστα αναφέρεται και σε αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της επικεφαλής του ΔΝΤ κυρίαςΚριστίν Λαγκάρντ κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup,«η μετάθεση της απόφασης για την πολυαναμενόμενη δόση των 31,3 δισ. η οποία έχει ήδη καθυστερήσει, για μία ακόμη εβδομάδα» ερμηνεύεται ξεκάθαρα ως «διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ αναφορικά με τον ρυθμό μείωσης του ελληνικού χρέους η οποία εκφράζεται πλέον ανοιχτά».

Τα...παραλειπόμενα μεταξύ Γιούνκερ-Λαγκάρντ

Οι διαφωνίες σχετικά με τις εκτιμήσεις για το μέγεθος του ελληνικού χρέους ωστόσο δεν εξαντλούνται σε θεσμικό επίπεδο, αλλά εκφράζονται πλέον και μεταξύ προσώπων, όπως προκύπτει από δημόσια σύγκρουση μεταξύ του κ. Γιούνκερ και της κυρίας Λαγκάρντ την οποία περιγράφει η εφημερίδα.
Οπως περιγράφουν γλαφυρά οι Financial Times, «αντίθετα με ό,τι είθισται να γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι ο στόχος (μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ, ποσοστό στο οποίο θεωρείται «βιώσιμο») μετατίθεται για το 2022, από το 2020». Η συγκεκριμένη δήλωση φαίνεται ότι ερέθισε τα αντανακλαστικά της κυρίας Λαγκάρντ, η οποία έσπευσε να δηλώσει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει πιστό στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει (με λίγα λόγια στην ημερομηνία του 2020). Ο κ. Γιούνκερ από την πλευρά του επέμεινε στην«επιμήκυνση» του χρόνου μείωσης του ελληνικού χρέους στο 2022, δηλώνοντας μάλιστα, απευθυνόμενος στην κυρία Λαγκάρντ: «δεν αστειεύομαι». Για να εισπράξει την απάντηση από την -φανερά ενοχλημένη, όπως περιγράφουν οι FT επικεφαλής του ΔΝΤ: «Κατά τη γνώμη μας η κατάλληλη ημερομηνία για τη μείωση του χρέους στο 120% είναι το 2020. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις».

Κατά τη βρετανική εφημερίδα, «η δημόσια αντιπαράθεση Γιούνκερ-Λαγκάρντ αποτελεί απλώς έκφραση μιας σύγκρουσης μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ η οποία υποβόσκει εδώ και μήνες», με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προκρίνει ως αξιόπιστη λύση ένα «γερό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σενάριο το οποίο απορρίπτουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αφού συνεπάγεται απώλειες για τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αξιωματούχους, που επικαλούνται οι FT, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι, χωρίς κάποιου είδους διαγραφή, το ελληνικό χρέος θα φθάσει το 2020 το 150% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της εκτιμά ότι τη συγκεκριμένη ημερομηνία του ελληνικό χρέος δεν θα ξεπερνά το 140% του ΑΕΠ. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία (αναφορικά με τις εκτιμήσεις), οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να καταλήξουν σε κάποιο σχέδιο για τη μείωση του ελληνικού χρέους». «Αν ο στόχος (του 120%) μετατεθεί για το 2022, θα είναι πιο εύκολο για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταρτίσουν ένα σχέδιο, αφού αυτό θα αφορά μόνο τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν πάλι στις 20 Νοεμβρίου σε μία προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου