Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Με καταλήψεις δημαρχείων απαντούν οι εργαζόμενοι στη διαθεσιμότητα


Σε σφράγισμα ακόμη και με σανίδες των γραφείων προσωπικού και πρωτοκόλλου δήμων της χώρας προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να διασφαλίσουν πως δεν θα ετοιμαστεί καμία λίστα με ονόματα υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα. Οι καταλήψεις των δημαρχείων θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως την Παρασκευή, ενώ μετά τους δημάρχους και οι περιφερειάρχες δηλώνουν την αντίθεσή τους στο μέτρο της διαθεσιμότητας. 

Φρένο στις οριζόντιες περικοπές προσωπικού ζητά ειδικότερα να μπει η Ενωση Περιφερειών (ΕΝ- ΠΕ) με σχετική απόφασή της.

Σύμφωνα με τα «Νέα», υπό κατάληψη ήταν χθες η συντριπτική πλειονότητα των δήμων του Λεκανοπεδίου, μεταξύ των οποίων οι Δήμοι Αιγάλεω, Ελληνικού- Αργυρούπολης, Βύρωνα, Γλυφάδας, Νέας Ιωνίας, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου, Μεταμόρφωσης και Ηρακλείου, ενώ ανάλογη εικόνα επικράτησε και στην υπόλοιπη χώρα, όπου λουκέτο έβαλαν οι εργαζόμενοι σε δήμους όπως Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Κορδελιού-Ευόσμου, Πάτρας, Πρέβεζας κ.ά. 

Στο πλευρό των εργαζομένων τάσσονται το ένα μετά το άλλο τα δημοτικά συμβούλια, με αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες θα αρνηθούν να χορηγήσουν οποιαδήποτε στοιχεία, ανεξάρτητα από τη σχετική νομοθετική πρόβλεψη που ορίζει πως εντός συγκεκριμένης προθεσμίας θα πρέπει να στείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατάλογο με τα ονόματα των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων.

Αντίστοιχη απόφαση έλαβε χθες και το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Στον χορό των καταλήψεων μπαίνουν από σήμερα και άλλοι δήμοι, όπως της Αθήνας όπου θα γίνει αποκλεισμός των διοικητικών υπηρεσιών του δήμου. Τις αντιρρήσεις τους στο μέτρο της διαθεσιμότητας εκφράζουν εξάλλου και κύκλοι της δημοτικής αρχής, επισημαίνοντας πως εάν εφαρμοστεί αναμένεται να επηρεάσει περίπου 100 εργαζόμενους και κατά συνέπεια τη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών. 

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε πάντως χθες το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει τις διατάξεις περί διαθεσιμότητας. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα αρχίσουν να τρέχουν και οι προθεσμίες για την αποστολή των στοιχείων υπαλλήλων και για τον σκοπό αυτόν αναμένεται η σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Δεν έχει πάντως αποφασιστεί ακόμη ποια θα είναι η στάση του υπουργείου σε περίπτωση διατήρησης του μετώπου των δημάρχων για μη χορήγηση στοιχείων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου